Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Gyógyvizek, borok és paraszttálak


Turizmus határok nélkül

A soha nem látott módon elhúzódó zord tél, a napsütés hiánya egyre fáradtabbá, ingerlékenyebbé teszi az embereket, mind jobban lemerülnek a belső akkumulátoraink. Ilyenkor hatványozottan érezzük a vágyat, hogy kiszakadjunk a hétköznapok szorításából, s kilépve a rohanásból legalább néhány napra kipihenjük magunkat. Útnak eredtem hát én is és meg sem álltam hazánk egyik jeles üdülő és gyógyító városáig, Bükfürdőig.

   

Kicsiny város, nagy idegenforgalom

Már az első este meglepetés ért. A március 15-ei óriási hóvihar után néhány nappal a Gold hotel éttermében szinte alig találtam üres asztalra a vacsora kezdetekor. A helyiségben keveregtek a magyar, a szlovák a lengyel és a német mondatok. Mint megtudtam ez nem ritka dolog, mert a saját medencével, szaunákkal, pezsgőfürdővel, gazdag nemzetközi és hazai ételválasztékkal rendelkező szállodának az átlagos telítettsége a múltesztendőben meghaladta a hetven százalékot. Külön csábító ereje a hotelnek és a szomszédságában lévő „testvérének” a Répcének, hogy zárt, fűthető folyosó köti össze a település nagy látványosságával, a gyógyfürdő komplexummal.

A kicsiny, 3400 lakosú település polgármestere Németh Sándor mesélte a kezdetekről, hogy még a múlt század derekán olajat kerestek s meleg gyógyvizet találtak, ám azzal sokáig nem törődtek. A lefojtott kutakat 1961 végén sorra megnyitották s már az elsőből 60 méter magasra lőtt ki az 58 celsius fokos víz 12-13 bar nyomással, a szántóföld kellős közepén. Összefogott az akkor még falu népe és több mint két kilométer hosszú levezető árkot ástak a Répce folyóig. A hasznosítás „árok-gyógyfürdővel” kezdődött, amit egy nyitott medence, majd 1972-ben fedett fürdő követet s hét esztendő elteltével már kiemelt gyógyfürdővé alakultak.  A rendszerváltást követően, 1993 óta a létesítmény részvénytársaságként működik. Sorra épültek a felnőtt, gyermek és mozgáskorlátozott játszóterek, a kemping, elkészült a golfpálya, a zsupfedésű Kóczán parasztház, a focipálya, a kerékpárutak, a sétaösvények, a szomszédos Csepregen lovarda is található. EU pályázatból megújult a büki városközpont és uniós támogatással kristályszerkezetet idéző óriási kaland-mászókát „Kristály-tornyot” építettek. Mára egymást érik a szállodák és mind több magánház kapcsolódik be a reggelit is biztosító fizetővendég szolgáltatásba.

A házias ízeket kedvelőknek fölséges, magyaros ízeket kínál a Kemencés falusi vendégasztal, ahol nincs étlap, a menüt a vendég igényei alapján állítják össze a háznál megtermelt-termesztett jószág húsából, illetve zöldségből, gyümölcsből. Keresettek az Alpokalján termett gyümölcsökből, valamint ehető virágokból készült vegyszertől és tartósítószertől mentes lekvárok, amelyek nagymestere Török Rita őstermelő-kistermelő. Ínycsiklandóak a mézek, amelyek között található például vadcseresznyéből, repcéből, akácból, facéliából és medvehagymából való. Szívesen kínálják a vidék borait is, a leghíresebb a kékfrankos. Tavaly a Bük város bora címet az Alasz pincészet kőszegi kékfrankosa nyerte el.


Program-program hátán

 A helyi s testvérvárosi népeket, a turistákat csalogató sport, kulturális és szórakoztató programok szervezését nem aprózzák szét az intézményeik között, azt elsőszámú felelősként a művelődési központ hangolja össze. A szállodák és a két tourinform irodájuk vendégváró munkáját könnyíti, hogy a következő évi részletes, gazdag s többnyelvű programfüzetüket már novemberben közzéteszik. A sokféle rendezvényt szinte képtelenség felsorolni. Csak ízelítőként lássunk néhányat. Májusban lesz operett est, Pannon cigányzenekarok nyárköszöntő estje, harcművészeti bemutató, játszóház, fúvósparádé, Ivó napi bormustra, pünkösdi folklórnap, jótékonysági est, golfverseny, s a bohóccal, kézműves foglalkozással, virgonckodó játszóparkkal gazdag gyermeknap sztárvendége a 100 folk Celsius zenekar lesz és május 31-én idén is tartanak majálist.

A fő vonzerő természetesen Európa egyik legismertebb és Magyarország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, változatos szaunavilága s különleges Medical Wellness Centruma. A 14 hektáron fekvő fürdőkomplexum 32 medencével, több mint 5200 négyzetméter vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni vágyókat.

Látnivalók határon innen és túl

Bükfürdő közelében számtalan látnivaló csábítja az érdeklődőket, a szervezésben biztos támaszt nyújt a helyi Bük Tours. Fél-egyórányi autózással elérhető többek között Röjtökmuzsajon a malomtörténeti kiállítás, Fertődön az Esterházy kastély, az árpádkori Jáki templom, a körmendi kastélypark, avagy a hazai műemlékek ékszerdoboza Kőszeg és a történelmi emlékekben gazdag Szombathely. Akár egynapos kirándulásra ellátogathatunk Ausztriába is megnézni a lékai lovagvárat, Burgenland egyik jelképét a Frankó várát, vagy a négy részből álló vármúzeumot Güssingben, Határon innen és túl jóféle borokat kóstolhatunk a szőlősgazdák pincéiben házikenyér mellett ízletes sonkás, kolbászos, sajtos és túrós paraszttálak kíséretében, több helyütt még szállást is találunk például a soproni borvidékhez tartozó országhatáron átnyúló Vashegy oldalában. Mi a magyarországi Vaskeresztes után lévő, de már a sógorokhoz tartozó Németfalván a polgármester szőlősgazdának a Wachter-Wiesler családok 13 hektáros szőlőültetvényére alapozott családi borászatát látogattuk meg. Nem csalódtunk sem az italban sem a szíves vendéglátásban. Nekem legjobban a gazdaságot megalapozó nagyapáról és annak testvéréről elnevezett, fahordóban érlelt Jóska-Béla nevű, többszörösen aranyérmes, testes, mélytüzű rubin színű, fölséges szőlővirág illatú, áradóan kellemes aromájú Zweiget ízlett.

   

A pihenni, s a gyógyulni vágyók számára ezeken túl is rengeteg kirándulási lehetőség kínálkozik a környéken. A nyugat-dunántúli és burgenlandi látnivalók, valamint programok összehangolásából oroszlánrészt vállalt a Burgenlandi Vendégfogadók és Vendéglátók Egyesületének, valamint a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának a közös, EU által támogatott projektje a „Határtalan turizmus Nyugat-Pannóniában és Burgenlandban”. Érdemes a jól szerkesztett tájékoztató anyagaikat forgatni.


 

 - Kőhalmi Dezső -

Fotó: www.aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán


Größere Kartenansicht

-------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

Vissza » Gyógy- Fürdő

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk