Nyíregyháza gasztronómiai specialitása
Az 1700-as évek közepén érkeztek Nyíregyházára a tót ajkú telepesek, akik a város határában szakítottak ki földeket művelésre, kialakítva ezáltal a városra ma is jellemző bokortanyákat.
Itt termelték meg saját fogyasztásra, ill. eladásra a gabonaféléket és egyéb növényeket, s ezekből az egyszerű alapanyagokból készültek ízletes ételeik, amelyek még ma is megtalálhatóak a mindennapok étkezéseiben, mint például a:
NYÍRSÉGI GOMBÓCLEVES
Hozzávalók:
1/2 kg hús (sertéscomb)
1 fej vöröshagyma
25 dkg zöldborsó
25 dkg gomba
sárgarépa-zöldség felkarikázva
negyed zeller
3 dl főzőtejszín
citromlé
petrezselyem
Burgonyagombóc:
4 db nagy burgonya megfőzve-áttörve
2 db tojás
liszt - amennyit felvesz
kevés olaj
csipet só
Összegyúrjuk és apró gombócokat készítünk belőle.
Elkészítés:
Kevés olajon a vöröshagymát megpirítjuk, az egészen apróra vágott húst rátesszük és megdinszteljük.
Tipp: kevés vízzel felöntve a hús gyorsabban megpuhul.
Hozzáadjuk a felszeletelt répát, zöldséget, gombát és zöldborsót. Egy kicsit átpirítjuk az egészet, 1 evőkanál liszttel megszórjuk. Átkeverjük és felengedjük vízzel. Ezután adjuk hozzá a sót, ételízesítőt, pici őrölt borsot és a nagyad zellert.
Ha már a hús megpuhult, akkor belefőzzük a burgonyagombócokat, akkor jók, ha feljönnek a tetejére. Ezt követően öntjük hozzá a 3 dl főzőtejszínt, összeforraljuk és kb. 1/2-1 citrom levét teszünk még a levesbe.
Írta: Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.
Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán