Legendás magyar ízek ismét a Gundelben

Legendás magyar ízek ismét a Gundelben

Legendás magyar ízek ismét a Gundelben

 

 

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Gulyás, Újházi, Palóc, Bakonyi, Paprikás, Feszty, Somlói, Rákóczi, Gundel, Tokaji, Kárpáti - ha a felsorolás szöget üt a kedves olvasó fejében, mi lehet ez, eláruljuk, hogy ők a Gundel Nemzeti 11 csapatának tagjai. No, nem a futballpályákon mutatják meg, hogy mit tudnak, hanem a Városligetben, a Gundel Károly körúton ismét a Gundel Étterem Kávéház étlapján szerepelve kínálják magukat a vendégeknek. A hagyományos magyar konyha örök értékei, különlegességei N11 kis logoval megjelölve tisztelegnek Gundel Károly művészete előtt!

 

 

 

Az 1894-ben épült étterem, immár 127. éve, Budapest egyik legismertebb étterme. 1910-ben Gundel Károly vette bérbe a fővárostól a korábbi bérlőtől, Wampetics Ferenctől, és átnevezte Gundel névre.

 

 A tizenhárom gyermekes családapa nem szakács volt, hanem mai kifejezéssel élve Magyarország első gasztro-managere. Zseniális ötletei voltak új ízek, ételek komponálásához. Szakácsainak tanácsokat adott, mit mivel párosítsanak, és amikor elkészültek a fogások, kóstolás útján finomította azokat a tökéletességig. Egyszerre volt tulajdonos és vendég a saját éttermében, ezért rajongtak érte az ide betérők, legyenek azok királyok, írók, zeneművészek, vagy egyszerű munkáscsaládok, akik számára az étterem épp úgy kitárta kapuját, mint a koronás fők előtt. Gundel Károly úgy volt jelen a vendégek társaságában, mint a családtagjai között.

 

 

 

A 20. század hajnalán született, a magyar konyhaművészet úttörőjének számító, exkluzív étteremnek helyet adó Gundel Ház és a kertje túlélte a történelem viharait, két világháborút, gazdasági válságokat, az államosítást és azt követő évtizedeket is. A történelmi hangulatú Gundel ma is egyet jelent a magyar gasztronómia és vendéglátás történetével.

December 8-i nyitással új időszak nyílik meg a felújított étterem életében – a Gundel a főváros egyik kulináris fénypontjává kíván ismét válni.

 

 

 

A Gundel és az Eventrend

Az idén 28 éves Eventrend Group a hazai vendéglátás, rendezvényszervezés és hotel üzemeltetés egyik meghatározó szereplője, tevékenysége több mint harminc különböző projektet ölel fel. 2021 májusában a csoport vette át a tulajdonos Danubius Hotelstől a világhírű Gundel étterem és a mellette álló Bagolyvár étterem üzemeltetését. A bérbe adók akkor úgy nyilatkoztak: bíznak a nagy múltú, történelmi háttérrel rendelkező helyek üzemeltetésében jelentős tapasztalatokkal rendelkező Eventrend Group szakmai hátterében, a tulajdonosok szakmai tudásában, mellyel méltón tovább viszik Magyarország legendás kulináris örökségét. Az átadás-átvétel egy olyan időszakban történt, amelyhez foghatót korábban nem éltünk meg. A pandémia ellenére nem csak az újranyitásra összpontosítottak az új üzemeltetők, hanem ez idő alatt felkutatták a Gundel család örökségének hiányzó elemeit, majd elkezdték a belső felújítást.

 

 

 

Az ország gasztronómiája meghatározó szereplőjének a patinás hírnevét megőrizni nemzeti ügy. A következő évtizedekben a cégcsoport szeretné a világhírű családi márka hírnevét tovább gazdagítani, minél több magyar és külföldi vendég számára megmutatni. A cél a következő években, hogy a Gundel ne csak egy kiváltságos kör számára legyen elérhető, hanem sokaknak okozzon örömteli pillanatokat.

 

 

 

Sósperec és tokaji libamáj

Az elmúlt több mint 125 évben a Gundel híre az egész Földet bejárta, világhírű közszereplők, királynők, hollywoodi hírességek élvezhették a Gundel vendégszeretetét. Az étterem azonban nemcsak a luxuslakomák helye volt, a teraszon régen sós perecet, csapolt sört és pörköltszaftos főtt tojást is felszolgáltak. Gundel Károly vezetése alatt a vendéglő szárnyalni kezdett, nemcsak a kiváló vendéglátás mestere volt, de a magyar és a francia konyha legjobb fogásait tálalta, és olyan étel- és íz kombinációkat alkotott, melyeket a modern magyar konyha alapjainak tekintünk. Folyamatosan új recepteket kísérleteztek ki: itt született meg a palóc leves,

 

 

 

a paprikás csirke, a bakonyi gombaragu, a fogas Kárpáti és a tokaji libamáj, de a Gundel honosította meg a ma ismert magyaros mártások és raguk kultúráját is. Az étterem teraszán szolgáltak fel először olyan, ma már jól ismert ételeket, mint a Jókai-bableves, a bakonyi gombaragu, vagy a Gundel-palacsinta. Gundel Károly nemegyszer szeretett törzsvendégeiről nevezett el egy-egy ételt. Így született például az Újházi-tyúkhúsleves, Újházi Ede színész nyomán, a Jókai-bableves, a tojás Munkácsy módra, vagy a Feszty-bifsztek, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a Gundel-dinasztia honosította meg a Wiener Schnitzelt is.

 

Gundel gasztronómia 2021

A Gundel étlapjának a gerincét nem kellett megírni, már 80 éve készen áll. A legjobb Gundel hagyományokra épülnek az ételeket, ennek központi eleme a Nemzeti11, az a tizenegy ikonikus Gundel fogás, amire mindannyian úgy tekintünk, mint a legfontosabb Gundel örökségre. A Tokaji libamájjal,

 

 

 

Gulyásleves, Palócleves, Újházy tyúkhúsleves, Paprikás Csirke, Feszty szendvics, Mangalica Bakonyi módra, Fogas Kárpáti, Somlói Galuska, Gundel Palacsinta, Rákóczi túrós mellett természetesen sok nemzetközi fogás is szerepel az étlapon. Már reggel 9 órától be lehet ülni egy arany cappucinora, egy tükörtojás szatmári mangalica sonkával reggelire, egy jó beszélgetésre, vagy üzleti tárgyalásra. A kávéházban teljes melegkonyhás étlap áll rendelkezésre, salátákkal, snack ételekkel, előételekkel, levesekkel, nagyon gazdag desszert választékkal. Este pedig a karzaton megnyílik az éttermi rész, ahol a klasszikus ételekhez gyönyörű Zsolnay porcelánon és ezüst evőeszközökkel, főúri terítéssel tálnak.

 

 

 

 

Kiváló séfek a konyhán

Gundel Károly a legképzettebb szakemberekkel népesítette be a konyhát, a Gundel új séfjei is méltó módon tudják képviselni az örökséget. Ezért esett a választás Moldován Viktorra, aki a klasszikus magyar konyha nagy rajongója, nagy tudású fiatal séf, aki Japánban 14 évig vitt magyaros konyhát és közben elsajátította a nagyon következetes és precíz japán munkakultúrát, munkaszervezést. Moldován szakmai tudása és elképesztő precizitása találkozott a hely kulturális örökségével. Világos lett, hogy nincs újragondolás, nincsenek struktúrákra bontott, elemeire szétcincált fogások, hanem fogták Gundel Károly által összeállított régi étlapot, kiválogattak egy erős gerincet és a legendás magyar ételeket megfőzték. És ezek tökéletes lettek! Moldován Viktor munkáját Wolf András, mint az Eventrend Group egyik corporate séfje segíti, valójában ketten vezetik a konyhai csapatot.

 

 

 

Fiáker és a női zenekar

Egy kiváló vendéglátóhely messze csak nem csak az étkezésről, hanem a megkapó, egyedi hangulatról, a szemet pihentető és mindig izgalmat rejtő belső térről is szól. Egy korabeli fiáker áll a kávéház közepén, ahol négy tagú női cigányzenekar játszik egész nap, óránként 15 perces zenei produkciót nyújtva.

 

 

 

Fellépő ruháikat a különböző tájegységek népművészeti kultúráját kutató és felhasználó Igéző márka tervezői, Bárczi Erika és Hargitai-Nagy Zsuzsa alkották meg bordó-fekete-arany színvilágban, autentikus díszítésekkel. A kávéházi színpadon egy gyönyörű mahagóni Petrof zongora is várja majd a művészt, aki megszólaltatja.

 

Gundel árak anno és most

Gundel Károly úgy fogalmazott, hogy nem vagyunk olcsójánosok, de ezzel együtt mindenki megtalálja a számára megfelelő kínálatot a Gundelben. A Gundel kicsit drágább volt, mint a hétköznapi éttermek, de olcsóbb, mint a szállodai társai. A visszatérés a gyökerekhez koncepció alapján az árakban is ehhez igazodtunk- tudtuk meg Polyák Norbert ügyvezető igazgatótól.

 

 

 

A kávéházban reggeli ételeket már 2000 Ft-tól, főételeket 4000 Ft-tól, nagy klasszikus Gundel desszerteket 2000 Ft-tól kínálják az étlapon. Mivel a megújult Gundel a nap bármely időszakában várja a vendégeit, így bárki nyugodtan beülhet egy világhírű Gundel desszertre és kávéra, üdítőre elérhető áron.

 

Visszatért a szecesszió

A tervezők a vissza a gyökerekhez szlogenre építettek, létrehoztak egy olyan miliőt, ami egyszerre tiszteleg a Gundel aranykora előtt, egyben korszerű és divatos dizájn. Az átalakítás során három nagy térben gondolkodtunk- mondja Hergenrőder Ildikó belsőépítész és Meskó Zsolt színházi rendező. A beltér meghatározó hangulata a szecessziós növényi és állati forma- és képi világ, a sok legyező pálma, az eozin kék, eozin zöld színek a könnyedség és a természet közeliség érzetét sugallják.

 

 

 

Az emelt részen kapott helyet az étterem, ennek hátfalát egy ide tervezett 60 négyzetméteres állatkerti dzsungel inspirációjú tapéta kép díszíti. A szomszédos állatkertre utalnak a berendezés elemeken az elefántok, a Gundel domináns állatszimbólumai, valamint nagymacskák, madarak, papagájok is díszítik a helységet.

 

 

 

A 2021-ben megnyílt, megújult Gundel a névadó szellemiségét, kreativitását, vendégek iránti tiszteletét és felejthetetlen ízeit szeretné a legendák világából újra elénk varázsolni. A kerthelységben is már munkálkodnak, tavasszal szélesre tárt kapukkal várják itt is a Városligetbe, a Gundelbe látogatókat, akár egy perecre és egy kávéra, vagy délutáni teára.

 

 

 

Az új Gundel mindenkit kiszolgál a kávéházban, az étteremben, a kerthelységben, és az emeleti rendezvényteremben, később a Bagolyvárban, valamint minőségi catering szolgáltatás is kérhető.

 

 

2021-12-16« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk