A Tisza-tó ízei a Sulyomban

A Tisza-tó ízei a Sulyomban

A Tisza-tó ízei a Sulyomban

 

 

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Ha a Tisza-tó vízparti fövenyén belelépnénk egy sulyommagba, bizony az fájdalmas találkozás lenne. A semmivel össze nem téveszthető, érdekes formájú, vadon élő vizinövény július-augusztusban virágzik, szürkésfekete rombusz alakú termésének minden sarkán hegyes, szúrós szarvakkal áldotta meg a természet.

 

 

Más néven vízigesztenye, vízidió, vadmandula, a két méter hosszúra is felnyúló növény leginkább a tó holtágainak iszapjában gyökerezik, majd a növekedésével felkerül a levélrózsája a víz felszínére és elterülő, úszó sulyommezővé válik. A védett, csak kézzel szüretelhető növény tüskés burka szív alakú magot rejt, amelynek íze zsengén a zöldborsóra, éretten a mandulára emlékeztet.

 

 

 

 

 

Sarud a Tisza-tó gyöngyszeme

A Tisza-tó komoly változáson ment keresztül 1978-ban, ettől kezdve a 127 négyzetkilométeres, eredetileg öntézési célokkal létrehozott mesterséges vízfelület új perspektívát kínált Sarud számára is. A vízparthoz közel, a sarudi öblözet természeti szépségeit kihasználva egy új üdülőfalu jött létre, amely alakul, formálódik napjainkban is. A falu ma már meghatározó szerepet játszik a Tisza-tó idegenforgalmában. Itt található a tó legnagyobb, 27 négyzetkilométeres medencéje, ahol a vízisportok és a strandolás a favorit. A hosszú homokos parton mintha a tengerparton járnánk, de akik nem csak strandolni és napozni jönnek a Tisza-tóra számukra az evezés, kajak- kenu, SUP, sárkányhajó, szörf, vitorlázás, horgászat az igazi kikapcsolódás. A következő fejlesztési lépcső a csónakkikötő létesítése,

 

 

 

a faluban a lovarda felújítása és az ország egyetlen  horgászmúzeumának berendezése lesz.

 

 

 

Sarudon érdemes beruházni a turizmusba, mert az elmúlt években 50 régi, többnyire vájogház cserélt gazdát. Főleg fiatalok érkeznek szép számmal, akik ezeket felújítják, mert vonzó számukra a víz közelsége, a természet szépsége és a sportolási, kerékpározási lehetőségek.

 

 

 

Az Élményfalu Sarud, és a Tisza-tó Aktív Turisztikai Központja becenevet is viselő település mozgatórugója   Kücsön Gyula,   aki  jó gazdája a vízparti vendéglátóhelyekeknek, de nemes célok érdekében is összefogja a helyieket, például a minap számítógépek adományozását kezdeményezte gyerekeknek. A sikeres akcióval negyven gép került a sarudi kisiskolásokhoz.

 

És lássuk a Tisza-tó ízeit!

Nem volt kérdés   Kücsön Gyula   számára, hogy az éttermüket erről a különleges szimbólumról nevezze el.

 

 

 

 

Gyula ötletgazdának nevezi magát, amikor a párját, az ügyvezető   Komjáthy Andreát   is bemutatja nekünk. Valóva vált a tulajdonosok álma, amikor néhány hete kinyithatott a Sulyom Tájétterem, ami nem más, mint egy igényes vidéki bisztró, helyi termékekre épülő konyhával.

 

 

 

 

 

  Berecz Ádám   séffel célul tűzték ki, hogy itt teremtik meg a Tisza-tó új ÉtelStílusát úgy, hogy a tó jellemző növényének, a sulyomnak újrafelfedezésével egy különleges gasztronómiai alapanyagot csempésznek a konyhaművészetükbe. Úgy tartják, hogy egy kis falunak is lehet olyan, sehol máshol nem látható egyedi értéke, mint egy hétköznapinak tűnő vízinövény.

 

 

 

A séftől megtudtuk, hogy átköltözött Sarudra még jóval az étterem nyitása előtt, mert a helyi termelőket akarta felkutatni. Sikerült is hortobágyi szürkemarhát, tiszafüredi édesburgonyát, tanyasi biotojást, levesbe való házi tésztát, poroszlói sajtot, sarudi füstölt húst találnia, melyekkel a szűk étlapot olyan különlegesé tette, hogy a legjobb hazai éttermek is megirigyelhetik.

 

 

 

Minden fogás elkészítéséhez a lehető legtöbb friss, szezonális helyi alapanyagot használják fel. A legigényesebb gourmand vendégek választhatják előételnek a kecskesajtos zöldfűszeres köszöntő falatkákat helyben sütött kenyérrel,

 

 

 

 

főétel lehet a tíz órás főzést igénylő marhapofa, a savanyított zöld sulyommal és hagymás dödölével tálalt Boeuf Bourguignon, a hal kedvelők válaszhatnak szürkeharcsa snidlinges hortobágyi palacsintát tejfölhabbal, vagy grillezett zöldséggel körített serpenyős süllőt, a baromfi ételek között szerepel az óhalászi vadkacsa leves, a baconba göngyölt csirkemell bulgurral és sulyomsalátával és a tiszai halászlé is. És ha még éhesek maradtunk ezek után is, desszertként a séf ajánlja a sulyom csokoládé browniet.

 

 

 

A Vegan & Diet ételeiket dietetikus szakértővel együttműködve állították össze.

 

 

 

Sarud, a Tisza-tó folyamatosan fejlődő vízifaluja a szabaidős élményeivel és idén már a kimagasló minőségű,

 

 

 

új vendéglátó helyével bizonyára kedvelt célpontja lesz a pandémiában elfáradt, szabadságra, kikapcsolódásra és finom ételekre vágyó turistáknak.

 

2021-05-25« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk