Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Kastélyszállodák fóruma 2018

 Kastélyszállodák fóruma 2018

 

            A Magyar kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége szervezésében negyedik alkalommal tartották meg a „Kastély Fórum” szakmai napot. Most újdonságként a szövetség tagjai és a meghívottak tematikus beszélgetésen vehettek részt, amelynek a középpontjában Terítéken a történelem címmel a vadászat és a vadélmények a tányéron volt. Az eseményre az alsópetényi Prónay kastélyban


Kastélyszállodák fóruma 2018


került sor. Az elhangzottak és a megkóstolt fogások egyaránt a hétköznapitól eltérő kulináris élvezetekre hívták fel a figyelmet.

            Gulyás Eszter, a szövetség elnöke nyitó beszédében a kilenc ország csatlakozásával létrejött új nemzetközi szervezetről, a Heritage Hotels of Europe-ról beszélt.


Kastélyszállodák fóruma 2018


A nemzetközi szervezet Európa kastélyszállodáit tömöríti, összességében 2100 szállodai szobát. Címerükben a vár, a kulcs, a toll és a szív mind a magas szolgáltatásra hívja fel a figyelmet. Közös web-oldalt működtetnek, az ernyőszervezeten keresztül is egymást építik, segítik és ajánlják, köztük a legjobb szolgáltatásokat is – mondta el kérdésünkre. Hét kategóriában közönségszavazást kezdeményeznek az utazók és a vendégek körében; a novemberig érkező szavazatokat kiértékelik.

             A fórum központi témája a vadgasztronómia


Kastélyszállodák fóruma 2018


volt, hiszen a kastélyok életében eredetileg is fontos szerepet töltött be a vadászat, és ma sincs ez másképpen. A vendégek egy része ezzel a céllal érkezik Magyarországra, és leginkább a magas szolgáltatásokat biztosító, az eseményhez hangulatában is igen jól kapcsolódó kastélyszállókban szállnak meg. A témakörben a kerekasztal beszélgetést Búza Sándor,


Kastélyszállodák fóruma 2018


a Magyar Kastélyszállodák Szövetségének tiszteletbeli nagykövete moderálta. Csikós Erika vadászatszervező elmondta, munkájuk során építenek a hagyományra. A hozzánk érkező külföldi vadászok átlagéletkora 50 feletti. Vonzerőnek számítanak a kiváló trófealehetőségek, viszont elvárják a vendégek a magas minőségű kiszolgálást. Gonda Gabriella a Forgách kastély képviseletében, és vadászként arról beszélt, hogy a külföldiek valóban nagyon kedvelik a kastélyhoteleket. Növekszik a női vadászok száma, a Diana egyesületben tartják egymással is a kapcsolatot.


Kastélyszállodák fóruma 2018


Szilveszter Zoltán a Mercedes-Benz itthoni értékesítésénél az X modell sikeréről tudott beszámolni, mint ennek a sportnak a fontos kellékéről. Villányi Péter, akinek a Nógrád községbeli családi gazdasága élőállat, friss és fagyasztott vadhúsok értékesítésével foglalkozik, a nagyvadaktól az apróvadakig terjedően, a fogyasztói szokásokat ismertette. A hazai piac mellett több európai államba is szállítanak. Vadkészítményeik hozzáadott tartósítószer nélkül készülnek. Szeretné ismét megkedveltetni a muflon húsát. Nála nagy sikert arat a kerítés nélküli vadetetés megtekintése is.


Kastélyszállodák fóruma 2018


            A tányéron lévő vadélményekről szóló beszélgetés résztvevői közül Víg Bence (Progast) fontosnak tartja, hogy a kastélyszállók belsőépítészeti részleteinek megismerése után ismertetik kínálatukat, hogy a terített asztal méltó legyen a környezethez. Lehetséges például az evőeszközök, terítékek egyedisége is, nagy választékkal rendelkeznek. Vári Dávid,


Kastélyszállodák fóruma 2018


a Vad gasztro séfje mondta a címben leírt mondatot, miszerint „a szem a legfontosabb evőeszköz”. Leszögezte, hogy maga a vadétel elkészítése is magas gasztronómiai szintet, tudást követel. Erre már az oktatás során is figyelni kellene. A statisztikák szerint átlagosan évi 500 gramm vadhúst fogyasztunk. Szeretné az egykor kedvelt borzhúst


Kastélyszállodák fóruma 2018


is újra megkedveltetni, és ebből hozott kóstolót is. Dr. Sándor Dénes, a Budapesti Gazdasági Egyetem nyugalmazott docense a XVI-XVII. századi főúri konyha vadfogásait idézte,


Kastélyszállodák fóruma 2018


beszélve arról, tudni kell, melyik hús milyen alkalomra illik. Szabó László, a Magyar Vadászkamara Nógrád megyei elnöke a vadászat és a vadhús fontos egészségügyi hatását emelte ki. Szólt arról is, hogy a vegyszeres mezőgazdasági művelés a vadszárnyasok és apróvadak számát lecsökkenti. Szerencsés Györgyi, a kétútközi Graefl major tulajdonosa ugyancsak az egészséges, vegyszermentes, adalékmentes táplálkozási láncra hívta fel a figyelmet.


Kastélyszállodák fóruma 2018

Kastélyszállodák fóruma 2018


            A fórumra elhozta legfinomabb ételeit Hugyecz József, a Bánki tó melletti Tengerszem panzióból. Csodálatos gímszarvas levest kínált, volt dámszarvas ragu, vaddisznó vadas, zsemlegombóccal. És megismerkedhettünk jóvoltából a „sült teával”.Több kastély, vadfeldolgozó hozott kóstolót, és nemcsak illúzió volt az Illúzió pálinkafőzde széles kínálata.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

Vissza » Főoldal

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatok



Szakmai partnereknek



Hasznos linkek



Iratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!







All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits