Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Karácsonyi vásárok Budapesten

Karácsonyi vásárok Budapesten

 

            November 10.-vel megkezdődött az ünnepi készülődés a magyar fővárosban. Elsőként a Vörösmarty téren nyíltak meg a pavilonok, mintegy 120 kiállító hozta el kézműves termékét, a hagyományos gasztronómia kínálatát, a tájegységekre jellemző ételeit, és a borrégiók is bemutatkoznak.

            A megnyitó sajtótájékoztatón, november 10-én Bán Teodóra,


Karácsonyi vásárok Budapesten


a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ vezetője ismertette az adventi és karácsonyi vásárok legérdekesebb látni és kóstolni valóit. Mint mondta, összességében erre az időszakra Budapesten 800 ezer látogatóra számítanak. Európában tavaly a Vörösmarty téri vásár a rangos tízedik helyet érte el a turisták értékelése szerint. Idén még színvonalasabb kínálattal várják az ide érkezőket.

A Gerbaud előtt felépített Hütte büfében, amelynek a házigazdája Czinege Tamás,


Karácsonyi vásárok Budapesten


séfje Batta Ramon,


Karácsonyi vásárok Budapesten


a Kárpát medence gasztronómiai remekeit mutatják be, lesz látványfőzés is. Hagyomány hűen, kistermelői alapanyagok felhasználásával, vendégséfek felvonulásával találkozhat itt bárki a reprezentációs helyszínen. Hetente változnak az ételtémák.


Karácsonyi vásárok Budapesten

Karácsonyi vásárok Budapesten


Szent Márton hetében libaételek és újborok, a második héten vadételek és észak-magyarországi vörösborok, november 27 és december 3 között a töltött káposzta kíséretében somlói borok, december 10-ig, az úgynevezett kisböjt alatt a halak, azután december 17-ig a hanuka ünnepkör ételei, december 18-24 között karácsonyi ételek, majd szilveszterig az újévi malac hete következik. A téren található összes vendéglátó egység minőségi forraltbor alapanyaggal dolgozik. Fokozottan figyelnek az élelmiszerbiztonságra, a környezetvédelemre, a technológiai újdonságok alkalmazására.

Egyedi a kézműves kínálat is;


Karácsonyi vásárok Budapesten

Karácsonyi vásárok Budapesten


szakmai zsűri választotta ki a jelentkezők közül azokat, akik helyet kaptak a vásáron. Maguk a kézművesek árusítanak, és közben kis képernyőn figyelemmel lehet kísérni az alkotói folyamatot. Közelről figyelhető, ahogy a kovács hajlítja, formálja a vasat. Sok a szárított narancs és citrom csodálója.


Karácsonyi vásárok Budapesten


Mintegy száz nívós program is szórakoztatja a vendégeket népzenétől a soul-ig, a színpadon táncolnak angyalkák, az adventi koszorú gyertyái fokozatosan meggyulladnak. December 13-án a hagyománynak megfelelően kezdődik a Luca széke faragása, és lesz búzaültetés is.


Karácsonyi vásárok Budapesten


            Fontos szerepet kap a társadalmi felelősségvállalás: gyűjtenek a rászorulóknak tartós élelmiszert, ajándékokat. Az adventi naptár 24 ablakaként láthatóak lesznek a Hütte falán azok a Magyar Kézműves Szövetség tagjai által felajánlott tárgyak, amelyekre árverezni lehet, a befolyt összeg pedig naponta kiválasztott civil, vagy karitatív szervezethez jut.


Karácsonyi vásárok Budapesten


November 17-én pedig nyit a Fővám téren a Karácsonyi Vásár, amely december 24-ig látogatható, kézművesekkel, vendéglátókkal, színpadi programokkal.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán


Vissza » Főoldal

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk