Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Karintia szívében - hegyek, tavak és sok más körülöttük

   

Villach-Warmbad / Faaki-tó / Ossiachi-tó – így hívják azokat a régiókat Karintiában, amelyek bőségesen rendelkeznek mindazzal, ami Ausztria e legdélebbi tartományát jellemzi: hegyekkel, tavakkal, barátságos és vidám emberekkel, enyhe éghajlattal, egy erősen mediterrán hangulatú reneszánsz várossal és számos sportolási lehetőséggel.

Hegyi élmény

A régió jellegzetes földrajzi sarokpilléreit négy hegy jelenti. Közülük az egyik a Gerlitzen-hegy, amely közvetlenül az Ossiachi-tó északi partján emelkedik. Nem feltétlenül kell megmászni a Kopaszt, játékosan így hívják a helybeliek a hegyet csupasz tetejéről, kényelmesebb a Kanzelbahn felvonóval, amely a középső állomásig visz. Onnét egy négyszemélyes ülőlift közlekedik az 1.911 m magasra nyúló csúcsig. Ami lentről csupán közepes méretű hegytetőnek látszik, arról – felérve – kiderül, hogy valóságos túraparadicsom. És ha felfelé felvonóval tettük meg az utat, mi lenne, ha vissza a tópartra gyalog mennénk? Útközben számos lihegő kerékpárossal találkoznánk, akik régen felfedezték maguknak a Gerlitzen-hegyet. Akárcsak a tájékozódási futók, akik nem csupán a hegyen tartják rendszeresen versenyeiket, hanem néhány útvonalat maguk is kialakítottak. A siklóernyősök is kedvelik a Gerlitzen-hegyet, nagyra értékelik jó felszálló áramlatait. Aki szeretné kipróbálni, annak a tó partján található Grabner-repülőiskola tandem repüléseket kínál. Garantált a hátborzongató élvezet párosítva a közép-karintiai tóvidékre nyíló egyedülálló látvánnyal!

   

Verditz, Villachi Alpok (Dobratsch) és a „Három ország sarka”

A régió északnyugati sarokpillére Verditz. Télen egy kis családi síterep, nyáron a túrázók találják meg számításaikat. A felvonókat a meleg évszakban is használni lehet a feljutáshoz. Lefelé ajánljuk a gyaloglás fergeteges alternativájaként a Verditz lábánál található nyári bobpályát.

Egy másik régebbi síterep és Karintia 1. Természeti parkja a Villacher Alpe/Villachi Alpok (Dobratsch). Autóval 1.732 m magasra lehet eljutni, onnét határtalan túraparadicsom terül el lélegzetelállító körpanorámával. Tiszta napokon látni lehet akár a 3.798 m magas Grossglocknert is, Ausztria legmagasabb hegyét. A hobbi-botanikusoknak érdemes felkeresni az Alpengarten/Alpesi Kertet, amely a Déli-Alpok legszebb virágait egyesíti egy helyen.

Végül a Dreiländereck (3 ország sarka) jelenti a határt Olaszország és Szlovénia felé. Ez a hegy is elérhető egy modern, lehajtható tetejű ülőfelvonóval. Aki ősszel utazik a régióba, az részt vehet a különleges hármas túrán. Szeptember 2. vasárnapján osztrák, szlovén és olasz túrázók indulnak országaikból csillag formában  a csúcsra. Ott fenn azután igazi havasi búcsú zajlik az Alpok-Adria térség kulináris specialitásaival.

Tavi élmény

A régió leghosszabb tava a 11 kilométeres Ossiachi-tó. A vízisportok valamennyi fajtáját lehet itt űzni és a szép tóparti szállodák nem jelentéktelen része családokra specializálódott. Nemzetközi hírnévre tett szert az Ossiachi-tó mint az 1969-ben életre hívott „Karintiai Nyári Ünnepi Játékok” házigazdája, amely Salzburg és Bregenz városokkal együtt Ausztria három nagy nemzetközi nyári fesztivál helyszínét alkotják. 1974 óta az ossiachi barokk apátsági templomban egyházi operákat adnak elő, melyeket világszerte érdeklődés kísér. A régió idegenforgalmi filozófiájához igazodva 1982 óta él a mottó: „Zene a gyerekekért a gyerekekkel”.

   

Tó szigettel és várudvarral

A régió legdélebbi fürdőtava a Faaki-tó, melynek közepén egy bájos sziget található, rajta szállodával. Egyik karintiai víz sem ragyog ilyen azúrkéken a napsütésben. A Faaki-tó mindenekelőtt mint családi paradicsom vált ismertté, melyhez nagyban hozzájárult egy Gina nevű kacsa: a kedves állat névadója a Gina Hotelnek, Ausztria híres gyermekszállodái közül az egyik  legnevesebbnek. A régió más szálláshelyei is a családokra összpontosítanak ajánlataikkal és összefognak mint családi specialisták.

Magasan a tó felett emelkedik egy hatalmas sziklán a Finkenstein-vár romja. Megmentve a pusztulástól, a várrom helyreállított udvarán zene- és kabaréfesztiválokat tartanak. Már az is egyedülálló élmény, amikor rögtön a színpad mögött nyugaton lemegy a lángvörös nap, miközben olyan sztárok hangjai csendülnek fel, mint Konstantin Wecker, Elina Garanča vagy Reinhard Fendrich.

A Faaki-tó a színhelye minden évben az „Európai Kerékpáros Hét”-nek, amely a Harley Davidson Találkozóból jött létre. Amióta megszűnt a „márka korlátozás”, azóta még nagyobb a tolongás és még színesebb a látványosság.

 Városi élmény: Villach

Ausztriában Villach nevét elsősorban a Villachi Farsanggal és a Villachi Búcsúval kötik össze. És ez valóban sokat elárul a Dráva-menti városról és mindenekelőtt a lakóiról. Itt – minden napközbeni buzgó munka dacára – igazán tudnak ünnepelni. Télen ez a farsangi üléseken jut kifejezésre; nyári megfelelője a Búcsú, amely augusztus első hétvégéjén egyetlen nagy szórakozó-utcává változtatja a várost. Kb. 200.000 embertől hemzseg ilyenkor a belváros minden évben. Ez a Búcsú része a Villachi búcsú-hétnek, amely Ausztria legnagyobb népszokás rendezvénye.

 A vörös kocka

Villach azonban nemcsak az ünneplésben, hanem gazdasági ügyekben is élen jár Karintiában, amit a város többek között a Kongresszusi Központtal is bizonyít. Messziről jól láthatóan mutatja az utat látogatóinak a vörös kocka, mely a rendezvényközpont díszletéül szolgál. Az épület nagy terme 1.100 főt tud befogadni, de természetesen kisebb szemináriumok és gyűlések számára is kiváló. Egyedül egy hozzá kapcsolódó konferencia szálloda hiányzott idáig – de ezt a bajt is orvosolták: 2007 szeptemberében egy Holiday Inn hotel nyitotta meg kapuit közvetlenül a Kongresszusi Központ mellett. Építészetileg úgy össze van kötve egymással a szálló és a kongresszusi központ, hogy a konferencia vendégek adott esetben száraz lábbal juthatnak át az egyik épületből a másikba.

   

Sport élmény: séta, futás, kerékpározás

Magától értetődik, hogy a Faaki-tónál és az Ossiachi-tónál a vízi sportok valamennyi fajtája a középpontban áll. Mivel azonban a víz legállhatatosabb szerelmesei is időnként a friss levegőn akarnak mozogni, ezért mindkét tó körül remek futó- és sétáló utakat hoztak létre.

A Faaki-tónál 5 különböző, 4,5 és 10 km közötti hosszúságú Nordic Walking útvonal van kialakítva és táblákkal jelölve. A nehézségi fok a szintkülönbségtől függ, mely 75 és 120 m között mozog. A részletes tájékoztatók még arról is felvilágosítást adnak, hogy a teljes szakaszból hány km vezet aszfalton és hány km erdei- ill. mezei úton.

Az Ossiachi-tó ajánlata is hasonló. Steindorf település pl. kiindulópontja a Bleistätti-láp menti Nordic Fitness Sport Parknak, melynek Nordic Walking és futóútjai egyúttal közvetlen kapcsolatban állnak a déli parton fekvő Ossiach útjaival. Az egyes szakaszok hossza 4 és 11 km között váltakozik és minden sétáló ill. futó megtalálhatja köztük a számára legmegfelelőbb nehézségi fokút. Természetesen ezek az utakat  térképészetileg szakszerűen alakították ki és kiválóan ki is táblázták, így a fitness mozgásból nem lesz tájékozódási futás. Ezen kívül elsősorban a helybeliek tömegeit csalogató, csodaszép szakaszok találhatók Warmbad-Villach-ban.

 Kerékpárosok ide!

Izületkímélőbbé válik a kerékpározás és e tekintetben is mindenfélét kínál a Villach-Warmbad / Faaki-tó / Ossiachi-tó régió. Igazi természet-élményt nyújt az Ossiachi-tó körüli 32 km hosszú kerékpárút, amelyről csatlakozni lehet a Dráva-menti kerékpárúthoz. Ez az út Kelet-Tirolból indul és átvezet Karintián. Tipp: Villach-ból vonattal Spittal-ig és a Dráva folyása mentén visszatekerni Villach-ba. Hasonlóan vasúttal kombinálva kivitelezhető a Gail-völgyi kerékpárút: a drótszamarakat és gazdáikat vonat viszi Hermagorig; a visszaúton azután lehet tekerni. S hogy mindez meddig tart, az a pihenőhelyek látogatásának gyakoriságától is függ. Azokból leselkedik ugyanis néhány az út mentén. A Faaki-tó is kínál számos kerékpárutat – nem csoda, hiszen 1987-ben itt rendezték a kerékpáros világbajnokságot. A lefelé tekerő bringások elmehetnek Afritz felé, ahol folyamatosan lejtő szakasz van. Persze aki azt hiszi, hogy gyerekjáték a kerékpározás szurdokon és gyökereken át, az gyorsan jobb belátásra tér.

Golf élmény: Finkenstein kastély Alpok-Adria golfpálya

2005 májusában megnyílt Villach és a Faaki-tó között a 18 lyukú „Finkenstein Kastély Alpok-Adria golfpálya“. A Finkenstein-kastély nemcsak az új golflétesítmény névadója: a 200 éves épületet teljesen felújították, klubházat valamint éttermet alakítottak ki benne, a hely meglehetősen előkelő jelleget kapott. A kastély melletti térség képét mindenekelőtt a Karawanken-hegység, valamint délen a Mittagskogel és nyugaton Dobratsch látványos panorámája határozza meg.

   
 A pálya hossza? Nagyon hosszú!

A Par-72 pálya területét régen az enyhén dombos, nagyobb magasságkülönbség nélkül leírás jellemezte. Hossza: 6.370 m, területe: kb. 70 hektár. Optikai báját hat tó adja, ami játékos kihívás és valószínűleg mágneses vonzás a labdáknak. Lyukanként 6 elütés – egyformán ideális kezdőknek és haladóknak egyaránt. A golfiskolát Gary Foster és csapata vezeti.

A pálya kihasználtságára is kihat a térség óriási előnye: Villach-Warmbad / Faaki-tó / Ossiachi-tó felett ugyanis évente 1.920 órán át süt a nap – többet, mint Ausztria bármely más tégiójában. Ez azt jelenti, hogy a Finkenstein-kastély hosszú golfszezonja márciustól novemberig tart.

Testközeli élmény: nyaralás a szabad ég alatt

A régió tavai mentén számos camping található. A 29 létesítmény közül 20 szerepel a rangos ADAC-féle camping-katalógusban. De ez nem minden: néhány hely kiérdemelte a legmagasabb ADAC-minősítést: 5 létesítmény megkapta az ADAC-camping megkülönböztető jelölést, ami azt jelenti, hogy az előző évben az első vagy második legjobb szanitér-besorolást érték el és a szolgáltatásoknál a “telephely” kategóriában legalább háromcsillagos színvonalat képviselnek. Az Ossiachi-tónál a  Berghof tóparti camping egyenesen ADAC-Super minősítést ért el, ez a legmagasabb kitüntetés, amit egy camping az ADAC-kritériumok szerint egyáltalán kaphat. Ne felejtsük el az ADAC-környezet szimbólumot sem, amellyel a régió 8 campingje büszkélkedhet. Ennek feltétele a környezetorientált üzletmenet, ami ökológiailag értékes ivóvíz használata, saját kerékpárkölcsönzés, közelben található buszmegálló vagy  korlátozott gépkocsiforgalom révén érhető el.

   


 Melegvíz élmény: Warmbad Villach és

Naponta 40 millió liter 29,5 fok hőmérsékletű víz tör fel a föld mélyéből Warmbad-Villach gyógyfürdőiben. A villachi ThermenResorts különlegessége abban áll, hogy ez Ausztria egyetlen ásványvíz forrása. Közvetlenül azon a sziklán létesült, ahol a termálvíz a föld felszínére lép. Nagyszerű érzés, amikor a meleg folyadék kövér buborékokban tör elő a kavicsokkal borított talajból.

Az új „Warmbad-Villach Karintiai Gyógyfürdő” építési munkálatai 2010. júniusában kezdődtek. A létesítmény – 2012. július havi elkészülte után – minden lehetséges igénynek megfelel majd és sokoldalú szolgáltatásokat nyújt a fürdés, fitness, wellness és egészség területén.

A gyógyparadicsom Karawankenhof hotel ugyancsak 2012-től fog új fényben ragyogni. Kereken 11 millió eurót fektetnek be ebbe az új szállodai beruházásba. Ennek keretében a hangsúlyt a jövőben is a családos üdülésekre, az aktív sport ajánlatok széles skálájára, valamint az üzleti- és továbbképző utazásokra helyezik. A közvetlen összeköttetés az új „Warmbad-Villach Karintiai Gyógyfürdővel” 2012 júliustól az üdülés egyedülálló értéktöbbletét garantálja.

 Vidéki élmény: a régió helységei

A Villach-Warmbad / Faaki-tó / Ossiachi-tó térség természetesen jóval többet nyújt, mint ami egy sajtószöveg néhány oldalába belefér. S vannak még a kisebb, talán kevésbé látványos, de éppoly kedves helyek, melyek a krónikus helyhiánynak estek áldozatul. Legalább annyit meg kell említeni ezen a helyen, hogy a régió kilenc olyan községből áll, melyek mindegyike megér egy látogatást. Arriach például, Karintia földrajzi középpontja, ahol olyan többszáz éves parasztházak találhatók, melyeket az ún. paraszti túraút köt össze. A parasztgazdaságban eltöltött nyaralás itt következetesen nagy szerepet játszik. Wernberg egy olyan kolostorral rendelkezik, melynek apácái szállás- és böjti tartózkodás lehetőségét kínálják. A Szt. Magdolna-tavat legszívesebben fel sem jegyezné a krónikás, nehogy a természet ezen ékszerét túl sok követő találja meg. Érdemes felkeresni az Elli-Riehl Babamúzeumot is, s Egg am Faaker See településen áll a világ talán legtöbbet fotózott útszéli keresztje.

   

Információ és foglalás:

Villach-Warmbad • Faaker See • Ossiacher See Tourismus

Töbringer Straße 1 • 9523 Villach-Landskron, Österreich

Tel.: +43 / (0)4242 / 42000 – 56 • Fax DW: 42

E-Mail: meissnitzer@region-villach.atwww.region-villach.at

Fotó: Villach-Warmbad • Faaker See • Ossiacher See Tourismus, www.aktivpihenes.hu / Okolicsányi  - 10. 04. 2012

Vissza » Ausztria

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk