Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Karintia: Nyaralás Karintia legszebb parasztudvarain- parasztgazdaságaiban

     

“Grass Di”, így üdvözölnek minket, ha ellátogatunk néhány közép-karintiai parasztgazdaságba, parasztudvarba. Személyesen akartunk meggyőződni róla, milyen nagyszerű lehet egy gazdaságban nyaralni, és vajon a tehén valóban lila-e, valamint hogy zacskós-e a tej.

    

Bécsből kb. 3 órai kényelmes utazással, némi szünetet beiktatva, értük el a közép-karintiai régiót. A romantikus Gurktal mentén Gurk községen keresztül eljutottunk Zabersdorfba, ahol “Vulgo Haberle”, a pompás parasztudvar- parasztgazdaság áll, amelyet megnéztünk. A 960 méteres magasságban olyan melegen üdvözölt minket a Plieschnegger család, mintha évek óta ismernénk egymást. Ezt a különösen szívélyes fogadtatást minden karintiai parasztudvaron-  parasztgazdaságban megtapasztalhattuk. Bizonyára a lakosság természetességében, őszinteségében és belső szabadságában rejlik mindez, az emberekben, akik azon nyomban előítéletek nélkül befogadtak. Leírhatatlanul szép élmény volt, amelyet nem sajnálunk a kedves olvasóinktól sem. Szikrázó napsütésben, a 100 éves gesztenyefa árnyékában fogyasztottuk el kávénkat és a híres karintiai édességet, a Reindling-ot is. Ez kelt tésztából készült kuglóf cukorral, fahéjjal, mazsolával és vajjal töltve (gyakran dióval is), feltekerve, cső formában megsütve. Egyébként az igazi karintiai Reindling-ot hagyományos módon régi kerek formában sütik, méghozzá azért, mert a legtöbb forma keresztény szimbólumokkal díszített. Nos, nekünk teljesen mindegy volt, hogy a Reindling kerek vagy éppen hosszúkás, bizonyára minden formában ugyanolyan rendkívül ízletes. Végezetül megkóstoltuk a Karintiában nélkülözhetetlen és méltán híres körtepálinkát.

   

A kellemes kávészünet után komolyra fordítottuk a szót. Ki kellett derítenünk, vajon a tehén tényleg lila-e. Plieschnegger úr felvitt minket a hegyoldalba, és megmutatta a szarvasmarhacsordáját. Csodálkozva álltunk ott, mert voltak fehér, barnásfehér foltos és barna tehenek is, ám lilát egyetlen egyet sem láttunk. Ez tehát csak a városi embernek szóló tévében futó reklám. A csorda túlnyomórészt pirostarka szarvasmarhából, charolaise fajtájúból valamint a 4 éves charolaise tenyészbikából állt, amely aztán kellő tiszteletet ébresztett bennünk.

    

Ő volt az oka annak is, miért akartunk a lehető legtávolabbra kerülni a csordától, hogy a friss vidéki levegőn hallgathassuk tovább Pielschnegger úr elbeszéléseit. Mesélt a paraszti életről, a vetésről és az aratásról, az állattartásról, az etetésről és a fejésről. Igen, valóban fejésről, ugyanis a tej nem zacskókban érkezik, hanem a tehén adja. Ismét egy reklámduma, amit a városi emberre akarnak sózni. Részletesen mesélt az adott évszak különböző munkálatairól, és arról, hogy a nehéz munka ellenére ő a Föld legboldogabb embere. Ismét körbeforogtunk a tengelyünk körül, és a hatalmas tájra pillantva el is hittük neki.

   

Visszaérkezvén a paraszti udvarba élvezhettük a legjobban gondozott kertet. Nyugággyal a hónunk alatt elindultunk a kert végében található szilva és almafa alá, hogy kipihenjük magunkat. Lenyűgöző volt a csend, csak a közeli erdő zajait és a madarak csiripelését lehetett hallani. Alig hihető, de 960 méteres magasságban a 27 ˚C-os hőmérsékletet nem érezzük olyan nyomasztóan forrónak mint a síkságon. Ez egyszerűen a valódi nyugalom maga!

 

Mi olyan vonzó a karintiai agrárturizmusban,

a parasztgazdaságban eltöltendő nyaralásban?

 

A nyaralás parasztgazdaságban “bevizsgált minőség”. Több mint 20 éve, 4 évente 150 kritérium szerint vizsgálja a Landesverband Urlaub am Bauernhof-Kärnten (osztrák agrárkamara) a karintiai parasztgazdaságokat. Az üzemeket 3 kategóriába sorolják, minősítésenként 2, 3 vagy 4 virágszimbólummal tüntetik ki. A tősgyökeresség és a kényelem nem zárja ki egymást. Hogy a városi ember is jól érezze magát, erős beruházást hajtottak végre a szállások minőségét illetően. Egy például 4 virággal kitüntetett gazdaságnak semmiképpen nem kell elbújnia egy négy csillagos szálloda mögött. Egy paraszti szállás “szívvel” és a részletekben rejtező szeretettel van ellátva. Nagysága többnyire nagyvonalúan méretezett, általában ezek a lakások kb. 40-90 m² közöttiek, így 4-10 fő is kényelmesen elfér benne. Az összterület oly módon van több szobára osztva, hogy a szülők, gyerekek vagy akár baráti párok is külön aludhassanak. A fürdőszoba kialakítása is korszerű, modern zuhanyzó, mosógép és háztartási kisgépek, mint pl. hajszárító találhatók. Miután ezek a szállások önellátóak, nem hiányoznak a konyhai készülékek, evőeszközök sem, valamint mosogatógép is rendelkezésre áll.

      


Mi az önellátás előnye?

 

Az önellátás előnye a félpanzióval szemben abban rejlik, hogy saját ízlésünknek megfelelően kóstolhatjuk a paraszti finomságokat. Mindegy, hogy a háztáji termékeket a boltban szerezzük-e be, vagy kedvező árfekvésű vendéglőkben élvezzük a helyi specialitásokat, ezt mindenki saját maga döntse el. Önellátás során arra is rájövünk, mennyire más az íze mindennek az áruházival szemben. Az étel, amely közvetlenül a gazdától kerül az asztalunkra, mint például a fészekből választott tojások, vagy a boldog tehenek adta tej, teljesen friss bogyók és gombák, amelyeket a közeli erdőből maga szedett, füstölt hús, saját sütésű kenyér, házi készítésű vaj és sajt és persze a pálinka egészen más megvilágításba helyezik a nyaralás sajátosságát. Ennek a tapasztalatnak a birtokában utólag örülünk, hogy nem a félpanziót választottuk. Így jutányos igazán egy nyaralás.

   

 

A karintiai parasztgazdaságban üdülni egyet jelent a családi körben való nyaralással!

 

A modern ember vágyódik az ismerős, a hamisítatlan természettel való találkozás és az őszinte emberek után. Mindez megtalálható a több mint 400 karintiai parasztgazdaságnál. Így változatos a nyaralás. Különleges üdülésben lehet részünk a borgazdaságoknál, ahol lakás és bor egyszerre található. Lovasgazdaságoknál is tölthetjük szabadságunkat, amely ideális mindazok számára, aki szívesen lovagolnak. Gyermekgazdaságokban is nyaralhatunk, ahol teljesen a gyerekek állnak a középpontban mint például a St.Georgen/Längsee-ben fellelhető Pichler család gazdaságában - mely egyúttal egy fürdőparadicsom is. A mozgássérültekre is gondolnak a parasztgazdaságokban. Külön a mozgássérültek számára is kialakítottak apartmanokat. Ilyen gazdaság például Michaela & Arnold Mitterdorfer-é Gurk községben. Átlagosan napi 20-30 €/fő áron tágas önellátó nyaralókhoz juthatunk.

   

Hála a számos erdőnek, mezőnek, alpesi legelőnek és a hegyi tavaknak, a jó levegőnek és a tiszta víznek, Karintiában a nyaralás egy parasztgazdaságban olyan üdülési forma, amely egyre inkább népszerűvé válik. Nyaralás a legtisztább formában, pihenés és kaland felnőttek számára éppúgy mint gyerekeknek - évszaktól függetlenül. A tájak, udvarok és az emberek adják meg a régió jellegzetességét és vonzerejét. Minden egyes gazdaság egy külön kis világ, hasznosan hozzájárulnak környezetükhöz, a természethez.

   

 

Többet itt tudhatnak meg:

www.urlaubambauernhof.com

 

Partnerünk: “Urlaub am Bauernhof” Karintiában

 

www.urlaubambauernhof.com/Haberle.htm

Vissza » Ausztria

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk