Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Karintia: Gerlitzen robogás a pályán

    

Gerlitzen az a hegy, amely közvetlenül a karintiai Ossiachi-tó partján emelkedik és amelynek csupasz tetejét a helybeliek játékosan a “Kopasz” becenévvel illetik. Télen ez az óriási hegycsúcs az ország egyik legkedveltebb síterepe, nyáron túra-, pihenő- és siklóernyő paradicsom. Abszolút szenzáció: Ausztria 1. “mountain-kart” pályája!

 A „mountain-kart“ nagyjából úgy képzelhető el, mint gyermek go-kart. A legfeltűnőbb különbség: a gumik nagyobbak és mindenekelőtt szélesebbek, mivel jókora terepjáró-gumik. A nehézségi erőtől hajtva akár 40 km/h sebességgel roboghat az ember le a Gerlitzen-hegy “Moser-pályáján” a Kanzelhöhe középső állomásáig. A kocsikat könnyű fékezni és irányítani, és gyerekek is vezethetik (130 cm testmagasságtól). Felfelé a hegyre kétszemélyes ülőfelvonó visz fel.

    

Panoráma túrázás

A hegyről ledübörgő kart-menet azonban nem mindenkinek szívügye. Mit lenne, ha átváltanának az új túraútra, amely a hangzatos „Álomkanyar“ nevet kapta? A Gerlitzen-hegy központi fekvésének köszönhetően az Álomkanyar-útról valóban az egész Karintia-tartomány látható: az északnyugati Tauern-hegyvonulattól a keleti Koralm-vidéken át egészen a déli Karawanken-hegységig, valamint természetesen számtalan tó is a híres karintiai fürdőtavak közül.

A túraút idősek és fiatalok számára egyaránt könnyen járható, jóllehet végig 1.750–1.850 méterrel a tenger szintje felett vezet.

S ha hirtelen tarkára festett tehenekkel találkoznak, nem kell rögtön magaslati betegség tünetére gondolni: csupán a Gerlitzen-hegy északi oldalán található Neugartenstüberl-fogadó vendéglősének átalakuló étlapja látszódik az állatokon. Hans Maier gazda ugyanis minden évben néhány állatát egy villachi borbéllyal kidekoráltatja (garantáltan nem káros) festékkel. Elég egy pillantás a kedélyesen kérődző állatra és máris lehet tudni, mit varázsolt elő Hans a konyhájából.

    

Kostale-út

Ha már a kulináris élvezeteknél tartunk: Hans Maier gazda Neugartenstüberl-fogadója csak egy a vendéglátó menedékházak közül, melyek a Gerlitzen-hegyen mindenféle helyi finomságot szolgálnak fel. Aki valamennyi vendéglőt végig akarja járni, kóstolja meg mindig a ház mindenkori specialitását. Az alpesi legelő vendéglők sorban az úgynevezett Kostale-út (Kostoló-út) mentén találhatók. Kostale szóval jelöli a karintiai tájszólás egy-egy különleges étel apró falatkáit – tehát a kostolóját. Amit semmiképp sem szabad kihagyni: az a legelői ökör-steak a Neugartenstüberl-fogadóban, a karintiai sajtos metélt a Pöllinger-menedékházban és bármelyik tésztaféle a csúcsnál lévő házban.

Három darab, sok kis kostolásra érvényes utalvány ára 15,- euro. S mivel ezek a kóstolók nem is olyan kicsik, az utalványt nem kell egyszerre felhasználni.

 

Kirándulás az erőforrásokhoz

A víz nem csak életelixir, hanem energia-ajándék is. A Neugartenstüberl-fogadótól indulva egy rövid túrát lehet tenni a Neugarten-vidék 7 energiaforrásához. Tudományosan megvizsgálták ezeket a forrásokat; a Föld belsejében 1.000 m mélyen keletkeznek és onnét hő és nyomás révén törnek a felszínre. Vizük a mérések szerint a lehetséges 14.400 energiapontból 13.900-at ér, s ezzel gyógyvíznek minősül. Ezek a források kezdettől fogva erő-pontokat jelentenek az embereknek: a Neugarten erőforrás-túra több ilyen erő-állomást érint. Ott táblák találhatók ötletekkel és gyakorlatokkal, amelyek segítségével feltölthetjük erőtartalékainkat. Ideális esetben kb. 30 percet kell eltölteni meditációs gyakorlatokkal, mielőtt folytatnánk a túrát. Az út egyébként egyáltalán nem nehéz, mindössze 140 m szintkülönbséget kell legyőzni.

    

Arató-merülés

Nem vicc. A Neugartenstüberl-fogadónál található egy alpesi tó és benne egy kiselejtezett (és természetesen olajtól megtisztított) aratógép, amelyhez le lehet merülni. Mint a Karib-tengeren egy régi fregatthoz. A tó azonban nemcsak merülésre, hanem egészen közönséges fürdésre is alkalmas. Feltételezve, hogy az ember némiképp edzett vagy felvesz egy vízhatlan öltözéket, amit ott lehet kölcsönözni. A víz hőmérséklete ugyanis még a nyár derekán sem melegebb 21 foknál. Nem csoda, hiszen 1.620 m magasan vagyunk itt! Akár egy strandfürdő, annyi vörösfenyőből készült nyugágy és napernyő sorakozik, és egy csúszda …

 

 Akciós ajánlat: Az arriachi természet élvezete

Az Arriachi Központi Egyesület parasztgazdái téma- és meglepetés túrákra hívnak, ahol vendégeiket turistatérképpel látják el a kiválasztott túraútvonalhoz, és választható akciót kínálnak személyenként félpanzióval mindössze 160,- €-tól vagy 3 éjszaka csütörtöktől vasárnapig, vagy 4 éjszaka vasárnaptól csütörtökig. Ugyanez a csomag max. 4 személyes apartmanházban (reggeli és félpanzió nélkül) 240,- €-tól.

 

 További információ:

Villach-Warmbad / Faaker See / Ossiacher See Tourismus

Töbringer Straße 1, 9523 Villach-Landskron, Österreich

Tel.: +43 / (0)4242 / 42000 - 56, Fax: +43 / (0)4242 / 42000 – 42

www.region-villach.at

Fotó: Villach-Warmbad / Faaker See / Ossiacher See Tourismus

 

Vissza » Ausztria

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk