Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Dél-Karintia az Adria közelségében


    

  Mondhatni közhelynek számít, hogy sógoraink legdélibb tartománya gyakorlatilag mediterrán övezet a népszerű Adria közelségének köszönhetően, hiszen itt a legmagasabb a napsütéses órák száma az országban. Mivel ez a szám eléri a kétezret, nem is csoda, hogy az itt pompázó Klopeini-tó Ausztria legmelegebb természetes fürdőhelye. Ebből fakadóan akár áttelepülhetnének – hosszabb távon – a méltán kedvelt horvát tengerpart imádói, ha a túlzsúfoltság helyett a nyugalom szigetét választják.

   

 A bevezetőben kiemelt tó mellett közel 1300 állóvíz, s mintegy kétszáz fürdőtó, nyolcezer kilométernyi folyóvíz és számtalan gyógyforrás található az alpesi csúcsok övezte „osztrákzöld” völgyben. E vidéken kanyarog a Dráva, amelynek érintetlen természeti szépségeit, a vízi turizmusra kitűnően alkalmas helyeit érthetően a turizmus szolgálatába állították az itt élő lokálpatrióták. Szóval az említett Klopeini-tó főleg a családoknak ajánlott, merthogy az ivóvíz tisztaságú víz hőmérséklete olykor megközelíti a harminc fokot is. S miután nem a hegyi patakok táplálják, hanem források, így kevésbé hűl ki, ráadásul a homokos partja fokozatosan mélyül. A tavat körbeveszik a gyerekbarát szállodák, amelyek sorában az egyik legvonzóbb – sokak véleménye alapján – a Strandhotel Seeblick, külön bekerített partszakasszal. Ez a csodálatos tavacska kiválóan alkalmas a vízi sportok széles választékának gyakorlására és élvezésére. Sőt, a tavat körbeépített kerékpárúton akár – a kényelmesebbekre is gondolva a szervezők – elektromos biciklivel közlekedve csodálhatjuk a környéket.

 Apropo! Ha már a roppant egészséges kerékpározásról esett szó, akkor érdemes megemlíteni, hogy csaknem 1300 kilométernyi kerékpárút várja a bringásokat. Ám a bátrabbaknak ajánlhatjuk a közeli felhagyott bányaaknában azt a mintegy hétkilométeres föld alatti lehetőséget, ahol koromsötétben tekerhetünk – világszenzáció számban – a bukósisak alatt biztosított fényforrás segítségével. A hajdanán működő mészkőbányában néhol emeletnyi csarnokok hívják fel magukra a figyelmet, másutt elhagyott csillék, fúrók, csizmák és egyéb kellékek emlékeztetnek az itteni korábbi életre.

    

 S ha már a bányáról szóltunk, akkor Ausztria talán legelragadóbb csodája dukál az előbbi témához – az Obir cseppkőbarlang. Mindez azért különösen varázslatos, mert a természet és az ember egyedülálló egymásra hatását kínálja, bemutatva kétszázmillió év történetét, és a legmodernebb technikát. Egyébként 1870-ben fedezték fel a barlangrendszert ólmot és cinket kereső bányászok, s így vált az ércbánya kontinensünk ritkaságnak számító értékes cseppkőbarlangjává – büszkén és érinthetetlenül, egy távoli világ követeiként. Megjegyezzük, hogy a cseppkövek évente átlagosan csupán három millimétert növekednek. Amit pedig nem lehet írásban érzékeltetni, az a barlangút program félidejében történik: egy lenyűgöző teremben, vagy mondjuk aulában egyszer csak eltűnik a világítás, és a mágikus csendes sötétségben – szinkronban a fényeffektusok a zenével – berobbantják Bach D-mol tokkáta és fúgájának lelket borzongató remekművét. Felejthetetlenül örök élmény, garantálhatjuk!

 No és az Alpok kikerülhetetlen élménye a hegyi gyalogtúrázás, amihez persze érdemes kellő szereléssel felkészülni az óvatosság és a természet tiszteletének jegyében. Egyértelmű, hogy a télen sífelvonóként működő kabinokkal nyáron is feljuthatunk a Petzen hegy (2100 m) közelébe, úgy négyszáz méternyire. Itt a völgypanoráma újfent önmagáért beszél, de érdemes a hütték speciális kulináris világát is közelebbről megismerni. A kihagyhatatlan kirándulásokon pedig izgalmakban nem lesz hiány, hiszen az alpesi növényfajtaságok felfedezése mellett kőszáli kecskéket is láthatunk a sziklás oldalakon. A szlovén határ melletti túra szurdokai zömében kellemes az idő, ózondús a levegő és lélegzetelállító a látvány.

Karintia egyik nevezetessége a cirbolyafenyő, ebből készülnek az olyan házacskák, amelyeknek különleges gyógyhatást tulajdonítanak a helybéliek. Ugyanis a növény kipárolgása élettanilag nagyon jó hatással van az emberi szervezetre. Merthogy mélyebb alvást biztosít, ezáltal sokkal intenzívebb a pihenésünk.

 Amikor a tollforgató efféle úti beszámolóra vállalkozik, a szösszenések közepette folyamatos lelkiismeret furdalással küszködik a hiányérzete okán. Ez most sincs másképpen, de az állandó terjedelmi korlátokkal, illetve az olvasó türelmével nem illik visszaélni szlogen mindig ott bujkál az ember fejében. Így ezúttal is a teljesség igénye nélkül hívjuk fel olvasóink figyelmét néhány látnivalóra, szélesítve a kínálati palettát.

 Az Oldtimer múzeum ugyan inkább a fiúkat/férfiakat érdeklő program, de a Parasztmúzeum már a gyengébb nem képviselőit is izgalomba hozza, felidézve az elmúlt évszázadokat. Az élményparkok pedig igazi családi programnak bizonyulnak, számtalan ügyességi próbatétellel spékelve, sokhelyütt mini állatkertek kíséretében.

 A fentiek összegzéseként elmondhatjuk, hogy szomszédainkat nem csak a téli síszezonban érdemes felkeresni, hanem bármely évszakban óriási az aktív és passzív pihenést igénylők lehetősége a világ egyik, ha nem a legszebb országában.

–Szalay Attila–

Fotó: Szalay Attila

Vissza » Ausztria

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk