Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

A Millstatti-tó - Karintia gyöngyszeme

   

Aktív kapcsolat vízzel és hegyekkel – eseménydús pihenést kínál a Millstatti-tó, See- und Bergberührungen, azaz „A tó és a hegyek érintései” programokkal, amelyeken keresztül a tavat és természetes környezetét életteli és spotos módon ismerhetik meg.

Túrázzon végig a Millstatti-tó Höhensteig hegyi útján – ahol az Alpok-Adria túraútvonalak egyik szakasza is keresztülvezet, – vessen egy pillantást a tóra a Sternenbalkonról, élvezze a Weltenberg Mirnock energiamezőin a találkozás pillantásait, kerékpározzon, golfozzon, jógázzon a tónál – ezekhez és további érzéki kalandokhoz rendelkezésére áll a Millstatti-tó, Karintia gyöngyszeme.

A Millstatti-tó Höhensteig hegyi útja számos mellékútvonallal a háromezresek világából a Millstatti-tó egészen nyugati részéből nyolc szakaszban vezet át a Millstatti Alpokon keresztül a Weltenberg Mirnockig. Minden, egésznapos túraként is kínálkozó szakasz kielégíti az ismeretlen és a meglepetés iránti vágyat. Túrázzon végig a hajdani bányászok és málhás állatok ösvényein, és közben élvezze a Millstatti-tóra nyíló lélegzetelállító kilátást.

   

A „szerelem kovakövének”, a gránátnak a birodalmában, lépnek rá a túrázók a 2. szakaszra a Millstatti Alpok szelíd csúcsain keresztül, amelyek útjai és hágói a rubinpiros kővel vannak „burkolva”. Magasan fent a hegygerinc vonalán áll a „Gránátkapu”. A roppant méretű átjáró, amelynek az áttöréses pillérei több tonna gránát kőzettel vannak megtöltve, Európa legnagyobb gránátlelőhelyére emlékeztetnek, amely a Millstatti Alpok belsejében található. Aki átlép a kapu alatt, élvezheti a Milstatti-tóra nyíló kilátást és két világ között áll: a sziklás hegyek lágyzöld alpesi legelői és a közeli háromezresek hófödte csúcsai között.

        

A lágy sziklaormok legmagasabb hegykúpjai

A túra a Nagy Rosennockra a Nockberge Nemzeti Parkban a legmagasabb csúcson vezet. A kristálytiszta Nassbodensee és a meredek természeti szépségek mellett, mint a mondákövezte „Zunderwänden”, ritka növények fedezhetők fel: mint a valódi lisztes kankalin, árnika, hegyi azálea vagy a védett gyíkfű. A Nagy Rosennock (2440 m) csúcsáról nagyszerű kilátás nyílik a környező sziklaormokra. Tiszta időben a markáns Triglav és a Karavankák más csúcsai is megmutatkoznak az osztrák-szlovén határon, tovább nyugatra a Karni-Alpok, valamint a Großglockner és északon a Dachsteinmassiv. Visszafelé az út az Erlacher Bockhüttén át vezet. A turisták itt „Friggából” meríthetnek erőt, ami az Alpok-Adria területről származó, tojásból, sajtból és szalonnából készülő kiadós étel.

 

A Seeberührung® mellett a hegyen a csúcs meghódításáig

A Weltenberg Mirnockra (2100 m) felfelé például a 4. szakasz vezet, amely Döbriach mellett ér ki. A vándorok az erőteljesen illatozó gyógynövényekkel és virágokkal teli alpesi legelőknél elhaladnak a „szentélyfa”, egy héttörzsű fenyő mellett, amelyet a hegy energiasugárzása növesztett ezen a helyen. A „Lochvisierstein Menhir” lyukas kilátókő az a szikla, amelyet feltehetőleg szándékosan tettek le a földbe, és amely markáns nyílása a hegy lendületes csúcsára enged kilátást, arra utal, hogy az emberek már az ősidőkben is tudtak a Mirnock erejéről. Az utolsó szakasz a Mirnockra felfelé, amelynek legmagasabb kiemelkedésén keresztül keresztezi egymást két energiavonal, a hegyen a Seeberührung mellett vezet el – egy kis hegyi tavacska mellett, amelynél kényelmesen megpihenhetünk.

   

A tó az esti napfény ragyogásában

Amikor a nap utolsó sugarait a Millstatti-tó fölé veti, a vándorok Gschrietben a Bergfried fogadónál elérik a „Sternenbalkont” – az álmodozás és látványok színterét. Itt az ember pillantása a Magas-Tauerntől a Millstatti Alpok zöld alpesi legelőin keresztül az esti fénybe merülő Millstatti-tóig kalandozik. A Mirnock-vidék gazdái, akik gazdasága a Weltenberg Mirnock lábaihoz települt, jól megtöltötték az uzsonnáskosarat – mirnocki szalonnával, kolbász- és sajtspecialitásokkal, valamint édes meglepetésekkel, mint a „mirnocki szem”, a lekvárszemes parasztfánk, ami a Mirnock csúcsára felfelé vezető, különlegesen szép túraútvonalra emlékeztet: A mélyben az alpesi mezők zöldje, amelybe három kis tó ágyazódott be, kék vizük tetszetős kontrasztja a mezőknek.

 

Turista átalánydíj:

3 éjszaka, tartalmaz 1 túrát a Gránátkapuhoz, egy betérést tartalmaz a fogadóba a Lammersdorferalmnál, az alpesi pásztor házánál sajtkóstolással, 1 naplemente megtekintését a Sternenbalkonon a mirnocki gazdák uzsonnáskosarával, valamint 1 belépőt a Granatiumba, „bányászati jogot” tartalmaz a ***hotelban, 195,- € ártól, személyenként félpanzióval, kétágyas szobában (foglalható 2012. áprilistól 2012. októberig)

    

Áttekintés a Millstatti-tó Höhensteig hegyi útjáról:

  • A Millstatti-tó Höhensteig hegyi útja 6000 méteren vezet felfelé a Millstatti-tó körül, körülbelül 200 kilométeren keresztül, 600 - 2600 méteres tengerszint feletti magasságban, nyolc szakaszban (egy részük alkalmas családi kiránduláshoz is).
  • Nyolc, történelemmel és panorámával rendelkező helyszín: „Rálátás 3 völgyre”, „Mottenstein”, „Salamanca nyomában”, „Kőasztal”, „Gránátkapu”, „Őrzött kő”, „A Weltenberg Mirnock. Az erő csúcsa.” és a „Sternenbalkon”
  • 25 kunyhó útközben, számos turizmussal kapcsolatos vállalkozás a régióban
  • A gyalogtúra körülbelül 13 napot vesz igénybe (napi szakaszok 4 - 8 órásak)
  • Az egyes szakaszok előzetesen megtekinthetők a Google Earth programmal, GPS készülékek kölcsönözhetők a Millstatti-tó Infocenternél.
  • Útvonalleírásokat, magaslati nézeteket, a szolgáltatókról szóló információkat, fényképezési pontokat és sok mást is letölthet, valamint túraadatlapként kinyomtathat a következő címről: www.millstaettersee.com.
  • Ez a projekt állami, szövetségi és európai uniós támogatással valósult meg.

 Az Alpok-Adria túraútvonalak egyik szakasza a Millstatti-tó Höhensteig hegyi útján át vezet. Az Alpok-Adria túraútvonalaknak ez az élménydús második szakasza a Millstatti-tó nyugati végénél Seeboden fölül indul. Ennek a túrának a különböző szakaszai, mint például „Három kétezres a sziklaormon”, „Gránátkövek – a Millstatti Alpok vércseppjei” vagy „A hosszú alpesi völgyön át az Erlacher-házig” beszédes nevükkel már elmesélnek egy keveset erről az egyedülálló kultúrvidékről.

 

Sportosan a Millstatti-tó körül

    

Kerékpársport

A Millstatter-tó, mint végállomás, igazi „Bicikli-Eldorado” minden kerékpáros sportoló számára. Mindegy hogy országúti kerékpározásról, hegyi- vagy túra-kerékpározásról van-e szó – itt a kerékpározás minden szintjén számtalan lehetőség kínálkozik. Vagy a tó körüli kölcsönzőállomások egyikénél béreljen egy E-Bike-ot, és vállalkozzon kényelmes, a tavat megkerülő kerekezésre az egész családdal, vagy tegyen egy pihentető kirándulást a Spittal kultúrközpontba.

A 28 kilométer hosszú, tavat megkerülő kerékpározás közben a tó sok arcát megmutatja. A gyakorlott kerekezők a 28 kilométeres szakaszt két óra alatt megteszik - eközben sajnos minden olyat kihagynak, amelyet a tó körüli kerékpárút nyújt. Ha rászánja az időt, az gazdagon megtérül. Sok öbölben pancsolhat a tó ivóvíz minőségű vizében, vagy rögtön megengedhet magának egy jótékony fürdőt az Egelsee mocsarában. Jót tesz a bőrnek és az ízületeknek. A kerékpár- ill. gyalogúttól szintén néhány lépésre van egy gyalogút a sziklán, amelyet a Millstatti-tó hullámai gyengéden lemosnak. Ezeken a köveken jutnak be a túrázók és a kerékpárosok a Millstatti-tóban lévő padra, amely a szárazföldtől néhány méterre, de ahhoz kapcsolva található. Johann Wolfgang von Goethe költőóriás mottója szerint „Szempillantás, időzz kicsit, te olyan szép vagy!” ez a hely érzékiséget és a természet élvezetét ígéri. Az út mentén Döbriachban és Millstattban két élménykerékpározásra szolgáló terület is van az időtöltéshez. Kikapcsolódhat a Millstatti-tó padjain és a „Pán Péter” kerékpáros hajóval kényelmesen lerövidítheti az utat.

   

Golfsport

A golfsport szerelmesei már régóta tudják: A Millstatti-tó golfpályája Ausztria legszebbjei közé tartozik! A Millstatti-tó magasfennsíkjára helyezett golfpálya lélegzetelállító panorámát kínál. A csodálatosan elhelyezett fairway-ek és pázsitok mellett a mediterrán klíma különösen sok napsütéses napot garantál.   Ezért márciustól novemberig a kiadós játéküzem a szokásos. A golfjátékosok számára az ajánlatok közül semmi nem hiányzik. Mint a European Challenge Tour vendégül látója, a hely minden kívánalomnak megfelel. Aki először meg szeretné tanulni a sportot, annak lehetősége van a híres Golf Pro Paul Thompson golfiskolában a szükséges tudnivalók elsajátítására.

    

Vízisport

Kora reggel kiúszni a tükörsima Millstatti-tóra, evezős csónakkal felfedezni a érintetlen déli partot, szörfözni, lemerülni, vízisízni, vitorlázni, ejtőernyőzni, wakeboardozni, ringón vagy banánon utazni. 12 strand, 2 fürdő, 3 búvárállomás, valamint számos csónakkölcsönző és vízisportcentrum hívja változatos vízisportélményre a Millstatti-tó körül.

 

Légisport

Fedezzen fel sárkányrepülés és a paplanernyőzés közben egy teljesen új életérzést. Több légisportiskolában lefoglalhat tandemrepülést és ízelítő kurzusokat akár a teljes alaptanfolyamig. Aki először egyszer óvatosan tapogatózni kíván, annak lehetősége van a tónál az egyik vízisportiskolánál kipróbálni a „panorámarepülést”.

    

Jóga a tónál

Aktív kikapcsolódásra és lágy mozgásra vágyik a megérintő környezetben? Akkor tervezzen be egy óra jógát, közvetlenül a tónál! Professzionális jógaoktatónőink Doro és Brigitte, hetente kétszer vezetnek le órákat Millstattban és Seebodenben. Az időpontokat és az árakat megtalálja eseménynaptárunkban.

 

További tevékenységek

Az említett ajánlatokon túl a Milstatti-tó körüli települések számos további szabadidő- és sportlétesítményt kínálnak, mint pl. tenisz- és strandröplabda-pályákat, minigolfpályákat és csónakkölcsönzőket. Egyszerűen böngéssze át „Utaskísérő” füzetünkben az Ön által kedvelt helyeket. Abban a szolgáltató minden címét és telefonszámát megtalálja. „Eseménynaptárunkban” továbbá sok társas tevékenységet és rendezvényt is talál, mint pl. Nordic Walking kurzusok, íjászat, hegymászás vagy geocaching stb.

    

További információ:

Millstätter See Tourismus GmbH, Marktplatz 14, 9872 Millstatt, Austria, Tel. 0043-4766-3700-12, www.millstaettersee.com

Fotó: Millstätter See Tourismus GmbH - 11.04.2012 -

 

Vissza » Ausztria

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk