Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Városkalauz: VÁC

 

            Hézagpótló városkalauz jelent meg Vácról, a Dunakanyar kiemelkedő fontosságú bal parti településéről, amely egyszerre érdekfeszítő olvasmány, a turisták számára kifogyhatatlan látnivalókra figyelmet felhívó útikönyv, de nagyszerű eligazító a helytörténet iránt érdeklődők számára is.

            A Vác város önkormányzata kiadásában megjelent mű közlekedési, tájékozódási információkkal szolgálja az ideérkezőt. Kihajtható térkép segít az eligazodásban, és sok-sok illusztráció, régi és napjainkban készült fotó az uticél kiválasztásában. A bőség zavarával küzdhetünk, hiszen a hely már az őskorban is lakott volt, leletek maradtak az ókori népektől, a népvándorlás korából, a honfoglalás idejéből. Az évszázadok előrehaladtával nő a tárgyi emlékek, épületmaradványok, szobortöredékek száma, sőt még napjainkban is előkerülnek ilyenek az ásatások során.

            Már a Fő tér is szolgál évszázadokat átívelő látnivalókkal: az egykori „német” város, a világi központ és környéke igen gazdag építészeti és kulturális örökségben egyaránt. Valaha országutak találkoztak itt, amelyek Ausztriába, a Felvidékre és a keleti országrészbe vezettek.  XIV-XV. századi pincék, ezek fölé emelt barokk épületek őrzik a középkori városrész háromszög alakú szerkezetét. Egyházi, világi épületek, egykori fogadóból kialakított múzeum, a különleges hangulatú „Memento mori” kiállítás, amely mumifikálódott tetemeket és koporsókat, túlvilági emléktárgyakat tár a látogató elé, várja az érdeklődőket. És a közelmúltból Gádor István, Gádor Magda, Gorka Géza kerámiái mellett Haraszti Béla cukrászmester cukorépületei, vagy a város neves sportolóit idéző sporttörténeti kiállítás, az európai öntöttvas művesség remekeit magában foglaló gyűjtemény mind megtekintésre csábít.

            Vác fejlődésére nagy hatással volt a tény, hogy püspöki székhely, és különösen a barokk kor püspökei, a „nagy építők” keze nyoma máig is látható. Püspöki palota, papi szeminárium épülete, a káptalani házak, a piarista gimnázium, a Schuster Konstantin tér máig őrzi a XVIII. századi hangulatot. Késő barokk, vagy éppen kora klasszicista a Nagyboldogasszony székesegyház, amelynek belső kincsei akár félnapos nézelődésre is okot adnak.            Gyakorlati útmutatók segítenek a szálláshely kiválasztásában, az éttermek, vendéglők megtalálásában, a Tourinform szolgáltatásainak megismerésében. Szerepelnek a városkalauzban az ünnepek, a jeles napok, a rendezvények és helyszíneik az év során, a környék látnivalói.

            Mindez csak ízelítő a könyvből, hiszen nem említettem a Gombás patak barokk hídját, a Pest és Vác között kiépített és most megújult első hazai vasúti összeköttetést, a környék látnivalói közül az erdei kisvasutakat, amelyek nemzetközi hírűek, a környező erdőket, a hajó és révközlekedést, sőt magát a Dunát, amely itt éles kanyarral folyik. A partjain lakók pedig bíznak védőszentjében, Nagy Lajos király lányában, a lengyel királynővé választott Szent Hedvigben.

Írta: Dr. Hajós AnnaAlte Version auf einer größeren Karte anzeigen

Vissza » Aktív-mozaik

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk