Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Otthonra találtak az elárvult dejtári gólyák

 

2015. június 19-én a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársaink, önkénteseink és a Budapest Voices tagjainak segítségével  „pótszülőkhöz” kerültek a Dejtáron elárvult gólyafiókák.

A fiókák története 2015. május 21-én kezdődött, amikor a Nógrád megyei Dejtáron egy bekamerázott gólyafészekhez hosszú időn át nem érkezett meg a hím madár. A webkamerák adását figyelemmel kísérők élő adásban láthatták, hogy valami baj van, és többen is értesítették az egyesületet, tegyenek valamit a tojó és a tojások érdekében. Az MME és a Bükki Nemzeti Park szakemberei még aznap a helyszínre siettek és meg is találták a sérült hímet, egy közeli kertben. Befogását követően azonnal állatorvosi segítségre szorult, mert hatalmas seb éktelenkedett a mellkasán. A seb kitisztítása után a madár a Fővárosi Állat- és Növénykertbe került további ellátásra.

A hím biztonságba helyezése után a következő lépés a tojások mentése volt. A tojó ugyanis egyedül képtelen felnevelni a fiókákat, így a tojások a Börzsöny Alapítvány keltetőjébe kerültek. A nagy riadalom és sok aggódás után 2015. május 27-én a negyedik tojásból is egészséges fióka bújt elő Ezzel a dejtári gólyamentés újabb szakasza zárult le.

 


Időközben a Fővárosi Állat- és Növénykertből is folyamatosan érkeztek a jó hírek. Az öreg madár jobban lett, elkezdett önállóan enni. Ez jelentős előre lépés volt, egy olyan egyednél, amely annyira ki volt száradva a nagy vérveszteségtől, hogy infúzióra szorult. Az már bizonyosnak látszik, hogy ha a hím teljesen fel is gyógyul, az idén nem lesz képes fajtársaival elvonulni, hiszen mellizmaiban olyan sérülés keletkezett, amely akadályozza a repülésben, és amelynek regenerálódása hosszú időt vesz igénybe.

A gondos nevelésnek hála (fakanállal való kelepelés, napoztatás talicskával, vegyes étrend összeállítása) a fiókák is szépen gyarapodtak, és 4 hetes korukra adoptálhatóvá váltak. Az MME szakembereinek még nincs sok tapasztalata a fajon belüli adoptációban, de egy tavalyi eset – amikor Picurt és testvéreit sikeresen „örökbe fogadták” idegen gólya szülők, - bizakodásra adott okot. A Nógrád megyei Gólya Road Show alkalmával 2015. június 18-án két fiókát sikerült pótszülők fészkébe helyezni Szécsényben és Endrefalván. 2015. június 19-én pedig a másik két fióka is otthonra talált Mohorán és Ipolyvecén. A gólyamentésben az egyesület munkáját segítették a Budapest Voices tagjai, akik a 2015. június 12-ei koncertjükön a saját maguk készített termékek értékesítéséből befolyt összeget felajánlották az MME-nek. Az adomány fedezte az emelőkosaras jármű bérleti költségét, amivel a fiókákat a fészkekbe juttattuk. A kórus tagjai nem csak pénzadománnyal, hanem személyes jelenlétükkel is aktívan részt vettek a fiókamentésben, hiszen Gulyás Erika és Éry Dóri helyezte be a fiókát (Pehelyke, Csőrike) a pótszülők fészkébe.

 


Háttér-információ:

Minden évben számos madár fészekalja pusztult el a természetben különféle okok miatt, melynek nagy része természetes eredetű. Így van ez a fehér gólyák esetében is. Idén is sok fészekből történt tojáskidobás, fiókakidobás, vagy tűnt el az egyik-másik öreg madár a fészekből. A természetvédők nem tudnak és nem is céljuk beavatkozni minden esetben. A gólyák jórészt településeken belül fészkelnek, néhány fészek bekamerázásra került, így a lakosság figyelemmel kísérhetik életüket. Ez sokakban mély érzelmeket kelt és annyira beleélik magukat az eseményekbe, hogy a megfigyelt állatok szinte családtaggá válnak. Ilyen érzelmi töltettel nehéz reálisan látni a helyzetet, mit kell, mit lehet, és mikor kell ténylegesen beavatkozni a gólyák védelme érdekében.

A webkamera nem egy madárvédelmi berendezés, csupán egy megfigyelési eszköz, tehát nem az a célja, hogy mindenáron a sikeres költést biztosítsa. A közvetített kép – Pl.: verekedés, kidobott tojás, kidobott fióka - még nem ok a beavatkozásra, ez a természet rendje és azt a célt szolgálja, hogy megfelelő minőségű szülőktől megfelelő utódok jöjjenek csak világra.

Ennek ellenére amennyiben az anyagi és emberi erőforrások lehetővé teszik, próbálunk segíteni a bajba jutott madarakon. Ez a dejtári akció is sikeresen zárult, most már a természeten és a pótszülőkön múlik a gólyafiókák további sorsa.

További információ:

Bodnár Katalin (MME) 20/243-2059, bodnar.katalin@mme.hu

 

Vissza » Aktív-mozaik

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk