Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Nepál, a természetet szerető emberek paradicsoma

 

De, azt már kevesebben tudják, hogy a világon található tizennégy,  8000 méter feletti csúcsok közül nyolc Nepálban található. Nepál, a természetet, túrázást, siklóernyőzést,  sziklamászást, dübörgő vadvizet szerető emberek paradicsoma.  Ahol a hegyek az egekig érnek, és ahol az Istenek  elevenen élnek, az ott lakók szívében, mindennapjaiban, ahol a hegyeket szentként tisztelik a  hinduk és buddhisták hite szerint. Szegény ország ugyan, de annál gazdagabb látványos tájakban és kulturális kincsekben.

Nepál független, demokratikus dél ázsiai köztársaság,- Kína és India közé „szorítva” a Himalája „ a hó otthona” hegyvonulatán. Területe másfélszer nagyobb Magyarországnál, népessége 29 millió. A történelmi Nepál régiója a maihoz képest lényegesen nagyobb volt. A Tibetbe vezető hágók birtoklásáért folyó háborúkban a nepáliak visszavonulásra és súlyos jóvátételre kényszerültek a tibetiekkel szemben. A határon lévő kisebb államok birtoklásáért a Brit Kelet-Indiai társaság vívott harcot, ami az angol-nepáli háborúhoz vezetett. A háború befejezéseként Nepál komoly területeket vesztett.

A népesség nyelve, társadalmi tekintetben igen heterogén, a lakosság 80% hindu, 20 % buddhista, de ezen belül is sok – sok etnikum található, jelentős számú tibetivel,- (50 évvel ezelőtti kínai megszállás elől menekültek a környékre) tisztelve szokásaikat, hagyományaikat ,kultúráikat,-  harmóniában élve egymással.  Itt is működik az indiaihoz hasonló kasztrendszer,- ugyan a hivatalos szervek már nem nézik jó szemmel. De a hagyományoknak nagy-nagy ereje van. Házasságokat  zömmel azonos kasztbelivel kötnek -, ( a szülők választják ki a házasítani való párokat) és a falvakban is hasonló kasztbeli emberek laknak. Hivatalos nyelv a nepáli, (indoeurópai) de, az iskolákban figyelmet szentelnek az angol nyelv tanítására.

Tagolt domborzata miatt változatos az időjárás is :  forró nyár, bőséges csapadékot hozó monszun, ősz,  a magas hegyek védelmétől enyhe száraz tél, tavasz.

A másságuk,-  a közép-európai időtől,-  időszámításuk eltérésében is mutatkozik, ugyanúgy, a környező országokétól is. Nepálban az ún. Bikram Sambat naptár használata terjedt el,- ami 56 évvel és 8 hónappal előrébb van. Persze nincs téli-nyári időszámítás sem.

És most utazzunk, gyönyörködjünk az országban. Pokhara,- a fővárostól Katmandutól,- 200 km-re fekvő szép fekvésű város a festői szépségű Phewa tó partján. A tavon tarka csónakok sokasága, várja az idelátogatókat,-  a tó közepén kis sziget apró hindu templomával , a hegytetőn a sztúpával.  „World Peace Pagoda” szépsége emelkedik ki.  Páratlan kilátást nyújt a környékre, tiszta időben a Himalája csócsaira. Távolban a hófehér hegycsúcsú Annapurna csoport fenséges magaslatai láthatók. Hinduk  gyönyörűen faragott  templomainak sokasága és a buddhista templomok színes imazászlóival  a város ékességei.  A környéke művelt teraszos rizsföldekkel tarkított. A helyi árusok,- kihasználva a talpalatnyi helyeket is,- árulják a turistáknak portékájukat, a helyben termesztett zöldséget, gyümölcsöt, és kézműves munkákat, ékszereket.  

Nepálban sok természeti park működik,- feladatuk megőrizni a természeti környezet szépségeit a nepáli életformával együtt. Az UNESCO természeti  világörökség részében két nemzeti park szerepel :  Chitwan és  Sagarmatha Nemzeti Park, valamint  Kathmandu völgy térsége. Elefántháton „elefántolva „ lehet kutatni az állatokat. Részt vehetünk elefántfürdetésben,- és gyönyörködhetünk a park szépségében, vagy kenuba szállva a parton sütkérező krokodilokat  is megfigyelhetjük.

Kathmandu a főváros, szűk utcáiban nagy a forgalom, riksák, motorok, kerékpárosok olykor-olykor  autó tölti be az utakat. Sok ember, számos templom, áldozóhely. Hihetetlen tarka, bazári hangulat a szűk utcácskákban: A volt királyi palota, és az Élő Istennő Temploma, kőből és fából készült gyönyörű faragásokkal. Ki is ez a palotába zárt istennő? Két és fél évszázaddal ezelőtt egy fiatal lány álmot látott. Ébredése után azt állította, hogy belészállt  Káli Istennő szelleme, aki azt kívánta építsenek neki templomot, és ott istennőként tiszteljék. Azóta időről-időre bonyolult rituáléval kiválasztanak egy kislányt, aki betölti a tisztet, addig, amíg nem válik nagy lánnyá. Kumarinak (élő Istennő) lenni nagy dicsőség. Akik a számukra kijelölt kumariházban töltik elszigetelt napjaikat. Természetesen bármikor megnézhető,- megfelelő áldozat, belépőjegy fejében,-  hiszen kötelessége a palota belső udvar első emeleti ablakában teljes pompájában megjelenni.

Kathmandu,  aki ide ellátogat, az az érzése, hogy az utcáit ellepi az időtlenség. Az a bizonyosság, hogy ezt a helyet a modernizáció sosem éri utol. Óriási bazár város, hangos forgatag. Kathmandu az ezer templom városa.  A főváros közelségében Pathanban található   a város legrégibb tere gyönyörű pagodáival.  A főváros közeli városban Bodnach a világ egyik legnagyobb buddhista sztúpájával, tornyán a mindenlátó szeme néz, a világ négy tája felé. Ezen a helyen forgatták  „A kis Buddha” című filmet. Zarándokhely, ahol az emberfolyam sosem ér véget. Pörögnek az imamalmok, égnek az áldozati pásztortüzek, áldozati rizst szórnak,  füst és tömjénillat lengi be a levegőt.

A lakosság jelentős része vidéken él,  és földművelésből tartja fenn szegényesen magát, csupán a lakosság városban élő kis százaléka a tehetős réteg, akik kereskedelemből, turizmusból, külföldi munkából szerezték a vagyonukat. Az árvaházakban található gyerekek nagy része sem árva, hanem a szegény családok gyerekeit helyezik el itt. A külföldiek az önkéntes munkával segíthetik, segítik a házak működését, és sok alapítvány, szervezet keres különböző területre önkénteseket.

Ez Nepál, a titkok, a megkövesedett múlt, a tarkabarka tömeg múltba zárt világa. Izgalmas a régi időkben felejtődött, gyönyörű természeti csodákkal megáldott vidék.

Szöveg:  Magyar Éva

Kép:       Szabó Anita                                              - 22. 10. 2013 -

                              

 


Größere Kartenansicht

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

Vissza » Aktív-mozaik

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk