Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Március 1-vel létrejön az Eszterháza Központ

 

A fertődi Eszterházy-kastélyegyüttes egyike a hazai legszebb műemlékeknek, és szerencsére egyre inkább betölti kulturális és turisztikai szerepét. Az Eszterháza központ lehetőségeiről, feladatairól sajtótájékoztatón számolt be L. Simon László, a megújításért felelős kormánybiztos. Cselovszki Zoltán, az eddigi kezelő, a Forster Központ elnöke beszélt a kastélyban jelenleg is zajló európai uniós fejlesztések jelenlegi állásáról.

L. Simon László ismertette, hogy az Eszterháza Kulturális, Kutató és Fesztiválközpont (Eszterháza Központ) kiválik a jelenlegi szervezeti kereteiből, múzeumi szakmai besorolású közgyűjteményként, valamint Haydn életművét kutató és bemutató Haydn kutatóközpontként, önálló költségvetéssel működik március 1.-től. Fontos cél a hercegi család fraknói ága műtárgyainak, illetve Haydnhoz kapcsolódó tárgyak és kutatási anyagok befogadása és bemutatása, megvásárlása. El kívánják érni, hogy a fertődi Eszterházy-kastély, mint kulcsfontosságú kulturális és turisztikai helyszín világszínvonalú összművészeti szintér, és a nemzetközi zenekultúra és műveltség egyik központja, találkozóhelye legyen. A családtól származó, megvásárolt, vagy letétbe helyezett, az Iparművészeti Múzeumban őrzött kincsek is ide kerülnek, átfogó restaurálás után kiállítják őket. Törekszenek műtárgy visszavásárlásra és vásárlásra is. Mindehhez az állam az anyagi fedezetet biztosítja. A kiállítási helyszín tovább növekszik: a jelenleg a kastély nyugati szárnyában működő mezőgazdasági szakközépiskola elhagyja az épületet. Szerepel a tervek között az egykori rózsakert újratelepítése 20 ezer tővel, az angolpark és a melegház rekonstrukciója. Várhatóan 2015-ben nyílik meg az Eszterházy kincseket bemutató állandó kiállítás, de addig is rendeznek kisebb tárlatokat a felújított termekben. Fejlesztik az infrastruktúrát, növelik a dolgozói létszámot. Szorosabbra kívánják fűzni az ausztriai, kismartoni és fraknói Eszterházy Alapítvánnyal az együttműködést, építve az ott már élő Eszterházy és Haydn kultuszra.  Jelenleg a kastély 26 szobája berendezve, közel ötmilliárd eurós európai uniós támogatásból gyönyörűen felújítva várja a látogatókat. Elkészült a belső díszterek közül a Sala Terenna és a nyári ebédlő, az emeleti Apolló terem, amely a mennyezeti freskójáról kapta a nevét, a Haydn terem, a díszlépcsőház. A kilincsek, zárszerkezetek, csillárok visszanyerték eredeti, 24 karátos arany borításukat. Befejeződött a Marionett-színház és a Narancsház épületének, valamint a közöttük lévő víztoronynak a helyreállítása; az utóbbiban 360 fokos körvetítésű film mutatja be a kastély barokk életét és külsejét, felidézve egy egykori, tűzijátékkal záruló kerti ünnepséget. Megújult a kínai lakk kabinet és a porcelánkabinet. Decemberig elkészül az új fogadóépület rendezvény és vendéglátó terekkel.

A kapcsolódó fejlesztésekről Firtl Mátyás országgyűlési képviselő elmondta, megépült a kerékpárút, megtörténik a Fertőendréd-Sopron összekötő út kastély előtti szakaszának lesüllyesztése, csendesítő szigetek építése, díszburkolat, díszkivilágítás elhelyezése, a gyalogosátkelő szélesítése. Szükség lenne még a vasútállomás és a kastély közötti buszközlekedés megoldására.A tájékoztatót követően végignézhettük a kastély történeti tereit értő idegenvezetés mellett. Csodálatos lett a Sala Terenna arany, virág és tükördíszeivel, érdekes órájával, amelyen a számlap mozog körbe, az Apolló terem, amelyben kiállították a nemrégiben megvásárolt eredeti itteni karosszék garnitúrát, a hercegi és hercegnéi lakosztályokat, a Marionett-színházat. Már most lenyűgöző az egykori pompa, érdemes ide látogatni.

 

Ideiglenes főigazgató az Eszterháza élén

A Magyar Turizmus Zrt. eddigi közép-dunántúli marketingigazgatóját, Bodrogai Lászlót bízta meg ideiglenesen Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár az Esterházy-kastélyegyüttest működtető Eszterháza Központ irányításával. megbízatása a főigazgatói pályázat sikeres elbírálásáig tart. Munkáját tudományos területen Bardi Terézia, az Esterházy-kastéllyal eddig a Forster Központban foglalkozó szakember segíti.

Az Esterházy magánalapítvány állásfoglalása

Az Esterházy család történelmi és gazdasági örökségét kezelő ausztriai Esterházy Magánalapítványok alapító okirata, mely az utolsó herceg, V. Esterházy Pál (1901-1989) végrendeletének értelmében született, egyértelműen meghatározza az Alapítványok céljait. Ezek között szerepel a család történetének bemutatása, a kulturális javak megőrzése a következő nemzedékek számára, és azok a lehető legszélesebb nagyközönség számára történő elérhetővé tétele.

Ezen célok szem előtt tartása mellett általánosságban elmondható, hogy az Esterházy Magánalapítványok támogatnak minden arra irányuló kezdeményezést, hogy egy nagy múltú magyar és egyben európai család kulturális öröksége egy kellő infrastruktúrával ellátott, megfelelő koncepció mentén felállított, professzionális kiállító- és kutatóközpont által új és nemzetközileg is számottevő kontextusba kerülhessen.

Üdvözöljük a Minisztérium az irányú törekvését, hogy a fertődi/eszterházai helyszín nagyobb szerepet kapjon a jövőben és ezáltal az egész Fertő-tavi régió felértékelődjön.

Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy Budapest turisztikai jelentősége mind a belföldi, mind pedig a külföldi turizmus tekintetében a jövőben is meghatározó marad, ezért a Magánalapítvány véleménye szerint a nagyközönség számára Budapesten, a fővárosban is reprezentatív körülmények között kell biztosítani ennek a nagyjelentőségű gyűjteménynek – vagy annak prominens részeinek - az elérhetőségét. Az Esterházy hercegi gyűjtemény olyan sokrétű, gazdag és színes, hogy mindkét helyszínt, azaz Fertődöt és Budapestet is kellően el tudná látni értékes kiállítási anyaggal.

Esterházy Magánalapítványok


Írta/Fotók: Dr. Hajós Anna


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

Vissza » Aktív-mozaik

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk