Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Laska, ló és némi borA nyolcadik Ceglédi Bor- és Laskafesztivál első napja péntekre esett. Délután még alig-alig lézengtek a területen a népek. Az árusok, a sergősök, meg a céllövöldések lehet, hogy elátkozták, amiért idejöttek, mert a hintáslegények vendég híján jószerével egyfolytában unatkozva ásítoztak. A bort, s pálinkát sem nagyon pusztították a kilátogatók, de az étel is ott punnyadt a tálcákon. A gyógyfürdő és a strand is fölöslegesen nyitott ki, a hűvöskés idő miatt csak néhányan lézengtek benne, még szerencséjük, hogy a csúszdaparkot zárva tartották.A rendezvény területének promenádján igényes portékákat kínáltak a kézművesek és még akadt kakasos nyalóka is.Különösen szépek voltak a lószerszámok, meg a részben helyben készült kovácsoltvas áruk. Mint már az előző esztendőkben, most is rengeteg fogyott a hercig kékpöttyös, alkalmi felirattal ellátott cseréptálakból. Többen megálltak a helybéli rádióamatőrök sátránál és kitelepült a forgatagba a Cegléd Rádió.


Hatóra tájban azután megindult az áradat, sok százan autóztak, buszoztak, vagy kerekeztek a zenés programokra. Nagy ötlete volt a Kossuth Gimnázium igazgatójának, hogy a tanévzárót a szokástól eltérően délelőttre hirdette meg. Lehet, hogy kedvében akart járni a diákjainak, mert a főként tinikáltal rajongott WellHello együttes nagykoncertet adott. A további zenés műsorokra pedig rengeteg középkorú is érkezett. Nagyszerű segítség a szervezőktől, hogy az éjféli „garázsmenetre” két, természetesen ingyenes busz indult be a városba, így éjjel is mindenki kényelmesen, biztonsággal hazajuthatott.Szombaton délelőtt ismét lehangoló látványt mutatott a néptelen vurstli, és hiába került bele a hajdani Laska Fesztivál nevébe a „bor” szó is, délután háromkor mindössze három boros pavilon nyitott ki. A fürdőben délig mintegy húsz jegy kelt el. A helyzet estélig sem változott különösebben. Ez bizony sok minden volt csak nem Bor Fesztivál, annak dacára sem, hogy a már hetekkel korábban megtartott és kihirdetett Város Bora díjakat, késleltetve itt adták át Kökény Benőnek, a családi pincészetük finom Fisher Parti Rozé bora elismeréseként, illetve Molnár Sándornak a Cserszegi Fűszeres márkájú fehérboráért.


Fülöp Sándor többszörös Európa- és Világbajnok négyes-fogathajtó elnöksége mellett a fogathajtó versenyt s egyéb lovasbemutatót élvezettel nézete a lelátókat megtöltő szépszámú közönség. Lövei Sándor házigazda nagyszerű érzékkel és precizitással irányította a változatos programokat.
Jó néhány csapat benevezett a Jezerniczky Attila, városi sportkoordinátor által megszervezett strandfoci kupára.


A színpadon a korábbi jó hagyományhoz híven, pénteken és szombaton és is fölléptek helybéli tánccsoportok. A délutáni műsor sikeres programja volt, a főzők közül a színpadra vonuló Marcing Jazz Band ragtime koncertje.A legnagyobb érdeklődést és igazi sokadalmat megmozgató esemény a laskafőző verseny volt, melyre a tavalyi nevezéseket megduplázva, negyvennél is több csapat állt a bográcsok mellé. Jól megtalálta a helyét a rendezvény. Ám nekem hiányzott, hogy nem láttam biztonságból kihívott tűzoltóautót. A kedves, erdős terep igazán jó helyszín a vetélkedéshez, a barátkozáshoz. Amiben nem volt hiány, mert a szomszédok szíves szóval kínálgatták egymást a főztjükből. Mint mindig, most is több környékbeli önkormányzat és más helység is állított csapatot, s Erdélyből eljött egy testvérvárosi csapat. A zsűri elnöke a televízióból is jól ismert sztár séf Buday Péter nem győzte dicséri a szép környezetet s a finom étkeket. Megígérte, hogy ha hívják, akkor jövőre ismét szívesen eljön. Most is rengetegen álltak sorba a város laskájából mustrát venni, aminek nemcsak kiosztásából, hanem elkészítéséből is becsülettel kivette a részét Földi László honatya és Takáts László polgármester. Az első helyezéssel járó mini bográcsot és az oklevelet a következő csapatok kapták: lebbencslevesért a Jó szomszédok, öreglebbencs kategóriában Gyergyószentmiklós, és a lebbencs másként versenyszám legjobbjai a Török József polgármesterükkel az élen a ceglédberceliek lettek.Délután főként az idősebb korosztály szívét melengették a Beatles nótákat nagy átéléssel játszó The Bits Beatles banda számai. A várva várt Zanzibár zenekar muzsikájára pedig már jócskán csápoltak a fiatalok. Az estét Ganxta Zolee és a Kartell zenekar igazán zúzóssá tette. De szerencsére a közönség nem tört-zúzott, bár sokszor harsányan együtt fújta az erőteljes nótákat a muzsikusokkal.
Vasárnap az érkezőket szomorú kép fogadta, mert valami Istentől elrugaszkodott alak félig szétbontotta a mutatós fa autóbuszváró oldalát. Remélem, hogy a kifeszített, de épp deszkákat gyorsan elraktározzák és a kárt a VÁRVAG Kft. mielőbb helyreállítja. Érthetetlen a dolog, mert napközben szinte egymásba értek a placcon a rendőrök, a polgárőrök és a közterület-felügyelők. A tűzrakó helyek környékét viszont öröm volt nézni, mert azt gondos kezek patyolat tisztává varázsolták, mire az első vendégek megérkeztek.


Meglepetésként a színpad előtti téren gazdag kínálattal várták a gyerkőcöket, a más városi rendezvényeken megszokott és közkedvelt, népi játékok. A remek készségfejlesztő, s ráadásul a gondos rendezőknek köszönhetően ingyen használható eszközök, sikerrel versengetek az egy bilétáért 600, 800, de még 1000 forintot is elkérő csoda-gépekkel.


Bebizonyosodott, hogy a ceglédi közönség egyre inkább megkedveli a lovas sportot, ugyanis telt lelátók mellett zajlott a III. Ceglédi Vágta. Akinek jutott vágta-kitűzőből, az biztosan elteszi emlékbe, mert azt olyan szépre készítette a szervezők kreatív csapata, hogy még az Epsoni Derbin is megállná a helyét. Az esemény értékét növelte, hogy a műsor most kibővült a 16 év alatti lovasok számára kiírt Kis Huszár Vágtával. A látványt idén fokozta a programba beépített díjugratás, valamint kaszkadőr- és egyéb ügyességi bemutatók. Sikert aratott a záró esten Zoltán Erika, akit egy éve a ceglédi Gríz zenekar kíséri.

 


A több ezer embernek jó szórakozást, kellemes időtöltést biztosító fesztivál változatos programjait gondosan előkészítette és annak flott lebonyolítását nagyszerűen megoldotta a péntektől vasárnapig éjt-nappallá téve dolgozó kedves fiatal szervezőcsapat, Détári-Lukács Ágnes vezetésével.

Írta/Fotó: Kőhalmi Dezső

Vissza » Aktív-mozaik

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk