Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Kerek évfordulós Zöld Hét - hagyományos kiállítás a német fővárosban

 

Jubileumi kiállításként pezsdítette fel a borongós januári napokat a kilencven éves múltra visszatekintő mezőgazdasági és élelmiszeripari vásár. A tíznapos program szakmai rendezvényeire mintegy hetven országból érkezett közel ötezer média képviselet, hogy hírét vigye az agrárium világszerte jegyzett jeles seregszemléjének. 

Éppen kilenc évtizede annak, hogy a német fővárosban az év első heteiben megjelentek a vidék gazdálkodó parasztjai, hogy terményeiket maguk értékesíthessék a városiak számára. Az utcák arculatát hangulatában is megváltoztatta a sok zöldruhás – s éppen ez adta az ötletet 1926-ban egy helyi lap újságírójának, aki nem is sejthette, hogy a Grüne Woche elnevezés immár fogalommá válva a 21. századi formájában is fennmarad – tartalmában mindig megújulva, idén 81. alkalommal.

Az élelmiszergazdaság kiemelkedő seregszemléjének helyszíne a média és a nemzetközi agrárpolitikai vezetés egyik legfőbb találkozóhelye is. Simon-Lutring Tünde, a berlini vásárvállalat új magyarországi képviselője elmondta, hogy a leginkább a közönségnek, de ugyanakkor egyre inkább a szakmai beszerzőknek is szóló vásáron a kiállítók kipróbálhatják, termékeik miként ízlenek a német fogyasztóknak, illetve növelhetik áruik ismertségét is élelmiszereink legnagyobb export piacán.

A kiállítás tíz napja alatt mintegy 300 gazdasági, politikai kísérő rendezvény vonzott bő százezer résztvevőt. A keretprogramból kiemelendő a 7. Globális Élelmezési és Agrárfórum –az „Agrár Davos” csúcstalálkozón számos ország mezőgazdasági minisztere vett részt. Idei konferenciájuk vezér tárgyköréül a városlakók élelmiszerellátása és a mezőgazdaság mellett a vidék helyzete szolgált. A téma aktualitása, hogy bolygónk lakosságának már több mint fele él városokban, s ez az arány előrejelzések szerint 2050-ig eléri a világ népességének háromnegyed részét, azaz 7 milliárd embert. Január 16-án agrárpolitikai szempontokból közelítve tanácskoztak az említett témáról a résztvevő országok mezőgazdasági miniszterei a német Külügyminisztérium nagytermében, ahol Dr. Fazekas Sándor miniszter képviselte a magyar Földművelésügyi Minisztériumot.

A kiállítás számokban meghatározható adatai ugyancsak nehezen érzékeltethetők mindazoknak, akik még nem jártak a Messe Berlin területén. A 65 országból érkezett 1660 kiállító (negyven százalékuk külföldi) összességében 118 ezer négyzetméternyi fedett csarnokban kínálta portékáját – az országokra és régiókra jellemző alapanyagokból készített ételek és italok sokaságából mindenki találhatott kedvére való különlegességet.

Magyarország 43. alkalommal vett részt a Grüne Woche vásáron – ezúttal rekord nagyságú, 668 négyzetméteres területen mutatkoztak be élelmiszertermelőink huszonöt magyar kiállító kínálatával: legnagyobb arányban a speciális húskészítményeket, borokat és fűszereket kóstolhattak meg a látogatók. A magyar csárda népszerű és ízletes ételei most is gondoskodtak a hangulatos vendéglő telítettségéről.A kiállítás elmaradhatatlan hazai résztvevői az immáron hungarikumként jegyzett Kürcsi őskalács készítői. A Makai család kitűnő termékeit számon tartó német vásárlók évről évre visszatérnek a csinos standhoz, ahol a megszokott ízeken felül mindig találkozhatnak olyan ízesítés újdonsággal, amely kidolgozásán fáradhatatlanul és örömmel dolgozik a kreatív kis csapat.

A bábeli zűrzavar közepette az osztrák pavilonban magyar hang hallatszik – a soproni Gorgyán Attila szolgál teljes körű információval a Weingut Elfenhof borairól. A burgenlandi borászat kereskedelmi vezetője ugyancsak jó reklám a kiváló és rendkívül elegáns megjelenésű termékeik számára.

 

A Nemzetközi Zöld Hét minden évben jegyez egy partnerországot, s ez évben először nem az öreg kontinensről került ki a megkülönböztetett figyelmet érdemlő állam. A Marokkói Királyság bemutatkozása különleges élménnyel szolgált, lehetőséget biztosítva a kultúrájukba való betekintésre valamint a gasztronómiai kínálatukba. Bár a jellemző európai ízvilágtól olykor jelentősen eltérő ízekkel barátkozni kell, az édesszájúak biztosan elégedetten nyugtázták a finom falatok sokaságát.Marokkó egyébként élénken érdeklődik a magyar élelmiszerbiztonsági tapasztalatok, mezőgazdasági gépgyártás, vízgazdálkodási technológiák, kutatás-fejlesztés és innovációs szaktudás, valamint olyan ösztönzéssel, gyümölcstermesztéssel és zöldségtermesztéssel foglalkozó projektek iránt, amelyeknél magyar transzfertudásra van igény. A német fővárosban megrendezett kiállításon Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kétoldalú egyeztetéseket folytatott Aziz Akhannouch-vel, a marokkói mezőgazdasági és halászati tárca vezetőjével. A megbeszélés során mindkét miniszter kiemelte, hogy kapuként tekint a másik országra: Magyarország számára Marokkó kapu az afrikai piacok felé, ahogyan Budapest is stratégiai szereppel bír a közép- és kelet-európai régiók elérésében Marokkó számára.

S ahogy minden évben, idén is szemet gyönyörködtető látvánnyal várta a virágcsarnok a vásár látogatóit. A virágok karneválja címet hordozó pavilonban több mint tizenötezer korai virágzású növény és mintegy húszezer virág pompázott. A velencei hangulatot idézve az 1600 négyzetméter vízfelületen negyven velencei gondola szolgált az alkotók számára alapként, amelyek a kreatív munkáknak köszönhetően különleges és egyedi látványt eredményeztek a nyüzsgésben kicsit megpihenni, feltöltődni vágyó vásárlátogatóknak.

Írta/Fotó: Keresztes Júlia

Vissza » Aktív-mozaik

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk