Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Katalinpuszta gazdagodott:

 Katalinpuszta gazdagodott

 

            A Naszály-hegy lábánál lévő Katalinpusztai Kirándulóközpont egyre több kiránduló számára nyújt egyre érdekesebb és színesebb erdei élményt. Európai uniós támogatással és az önrész biztosításával sikerült egymást kiegészítő fejlesztéseket megvalósítaniuk.


Katalinpuszta gazdagodott


Kezdve a kitűnő parkolási lehetőséggel, amely után kerti kisvasút állomása várja a gyerekeket és a rájuk vigyázó felnőtteket. Az óvódásoknak kialakított Hangya Dani ösvény után tehát itt a Hangyavasút, ugyancsak ennek a korosztálynak szerezve izgalmas perceket, hiszen a vonatocska áthalad még egy sötét alagúton is útja során.


Katalinpuszta gazdagodott

Katalinpuszta gazdagodott

Katalinpuszta gazdagodott


            Katalinpuszta a Cserhát, a Börzsöny és Nógrád megye fogadókapuja, ahonnan tartalmas kirándulások tervezhetők. Egyfajta információs pontként is szolgál, ugyanis elkészült egy 6x4 méteres látványkép, amely a földön, járhatóan ábrázolja a Börzsöny és Nógrád megye kulturális és turisztikai látnivalóit, segítve a kirándulások megtervezését. Felépült a csóványosi kilátó kicsinyített mása, ugyancsak kilátóként használhatóan. Egyértelműen a kicsikkel és nagyobbacskákkal kívánják a kirándulóközpont helyszínét megkedveltetni, nekik készültek a különleges fajátékok a játszótéren, a kéttornyú piramis egyszerre többjüknek nyújt játékos mászási lehetőséget. Bővült a szálláslehetőség, a 35 fős erdei iskolai szállás mellett ötszobás turistaszállás nyújt többnapos komfortos tartózkodási lehetőséget.


Katalinpuszta gazdagodott


            Az egykor erdészeti rakodóként működő Katalinpuszta 2005-ben indult el a fejlődésben: akkor adta át az Ipoly Erdő Zrt. Váci Erdészete egy térségi összefogás eredményeként a Gyadai tanösvényt. 2010-ben következett egy újabb nagy lépés, a Katalinpusztai Kirándulóközpont átadásával. Lett erdei iskolai szálláshely, étterem, erdei teázó, bolt, konferenciaterem, „A tölgymakk élete” címmel pedig állandó kiállítás nyílt. Azóta 40-50 ezer látogató érkezik ide évente, és a helyszín kétszer is elnyerte az”Év ökoturisztikai létesítménye” címet.


Katalinpuszta gazdagodott


            A „Nyugattól Keletig a nógrádi erdőkben” című projekt keretében a 358,5 millió forint pályázati forrásból nemcsak a katalinpusztai fejlesztések valósultak meg, hanem a Börzsöny legmagasabb, 938 méteres hegycsúcsán, a Csóványoson, a 28 méteres geodéziai mérőtornyot is átalakították kilátóvá. A bakancsos turizmus valódi zarándokhelyévé vált ez az építmény. A Somoskői vadaspark szomszédságában fogadóépület, a kirándulóközpontban szállás és étkezési lehetőség, és turisztikai információk várják ezentúl az ide érkezőket. A fejlesztésekkel elsősorban a fiatal korosztály és a családok számára kívánják a természet és a táj szépségét megismertetni. Kisállat simogató, információs táblák, érintőképes rendszer, szabadidős és oktatási eszközök segítik az ismeretszerzést.


Katalinpuszta gazdagodott


            A létesítmények ünnepélyes átadásán megjelent Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Balla Mihály a terület országgyűlési képviselője, Dr. Beer Miklós a váci egyházmegye püspöke, Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt vezérigazgatója és sok-sok kisgyerek, akik azonnal és boldogan kezdték kipróbálni az újdonságokat.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán


Vissza » Aktív-mozaik

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk