Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Egyre több környezetbarát szállás vár minket a jövőben!

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége és a Climate-KIC “Pioneers into Practice” Zöld Porta munkacsoportja megkezdte a környezet- és emberbarát ZÖLD PORTÁK minősítési rendszerének kidolgozását. Ennek keretében készül egy segédlet a szállásadók részére, melyből kiderül hogyan, milyen praktikákkal tudnak „zöldülni” az olcsó, önerőből megvalósítható praktikáktól egészen a komolyabb energetikai beruházásokig.

Mi is az a Zöld Porta?

A Zöld Porta olyan vidéki szálláshely, amely a látogatók kiszolgálása során a helyi erőforrások használatát részesíti előnyben, helyi termékekre, foglalkoztatásra és a helyi piacra épít. Lehetőség szerint kerüli a nagyipari termékek és természetidegen eszközök használatát.

Lehetőséget kínál a látogatók számára a szerves kultúra, gazdálkodás megismerésére, tanulására és kiemelt figyelmet fordít a természetes környezet megóvására. A higiénia fenntartásához természetes tisztítóanyagokat  használ és tájban gondolkodva, őrizve, gazdálkodva, integrálja a különböző tevékenységeket. A szálláshely felszereltségében segíti a víz-és energiatakarékos életmód megélését, a hulladékok szelektív gyűjtését, illetve a zöld javak komposztálását. Figyelmet fordít továbbá a szerves kultúra megőrzésére és segíti látogatóit ennek megismerésében, továbbá a környék természeti látnivalóival, kulturális programjaival kapcsolatban látogatóinak tájékoztatást nyújt.

A Zöld Porta tehát az ökoturizmus és a szelíd turizmus bázisa.

Logópályázat

A minősítés és a szállások szakosodásának elmaradhatatlan kelléke a logó, ami fémjelezni fogja majd magát a kezdeményezést és megtalálható lesz majd minden zöld porta honlapján, reklámanyagában, talán még a kerti kapun is.

A logótervezésre kiírt pályázatra több mint 20 munka érkezett, az alkotók jellemzően humoros és autentikus megoldásokat alkalmaztak.

A 3 tagú zsűri (Szalay-Zala Andrea (FATOSZ), Sárközi Arnóti András festőművész és arculattervező, Hankó Gergely (ÖKO-Pack)) egyöntetűen tudott dönteni az erős mezőny ellenére. Ennek elsődleges oka az, hogy a nyertes minden fontos paramétert figyelembe vett, így a logó beszédes, egyben jól alkalmazható a kommunikációban, továbbá könnyen memorizálható és teljesen autentikus.

Nyertes pályázat

A pályázat nyertese Nyíri Anna lett alábbi logótervével. Gratulálunk Anna, nyereményed egy hétvége (2 éjszaka) 4 fő részére szeptemberben, előre egyeztetett időpontban a szarvasi Frankó tanyán (Szarvas Mótyói Szőlők 72/2): www.frankotanya.hu

 

A legjobb három

S mivel erős volt a mezőny, illetve a zsűri szívének más logók is nagyon tetszettek, a www.falusiturizmus.hu, illetve a piliscsévi Kelemen Majorság a legjobb három pályázónak felajánl egy 0 km-es reggelit a majorságban, melyet egy körbevezetés kísér majd a példamutató helyszínen.

Az első helyezettet már megismertük, második, illetve harmadik helyezettünk pedig Csuka Péter és Jankó Mihály az alábbi alkotásokkal. Gratulálunk nekik!

 

Csuka Péter logóterve:


Jankó Mihály logóterve:

 

Gratulálunk nyerteseinknek, a többi pályázónak pedig köszönjük a részvételt és a csodálatos munkákat!

 

A Zöld Porta projektről részletesebben

A Climate-KIC az Európai Innovációs és Technológiai Intézet által létrehozott Tudás- és Innovációs Közösség (Knowledge and Innovation Community). A kezdeményezés “Pioneers into Practice” programjának keretében alakult egy 8 fős munkacsoport, ami a falusi szálláshelyek környezetbarát üzemeltetését, Zöld Porták kialakítását tűzte ki célul. A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége igaz már 2011-ben elindította  Zöld Porták szakosodásának folyamatát, de a széleskörű kínálat kiépítéséhez eddig nem volt szakmai háttéranyag, segédlet.

Ezért készült ez a számos ötletet és hasznos praktikát tartalmazó kiadvány, mely segítségül szolgál a települési és kistérségi szinten összekapcsolódó turisztikai szolgáltatások üzemeltetőinek, szervezőinek a fenntartható turizmus megalapozásában.

A projekt célja, hogy a Vidék az egészséges környezet és a fenntarthatóság szimbólumává váljon, ami feltételezi az erőforrások bölcs használatát, a természeti értékek óvását és szelíd bemutatását, illetve a szerves helyi kultúra megőrzését. A zöld porták kialakításának lényege, hogy a környezet terhelése nélkül, újabb és magasabb színvonalú szolgáltatások jöjjenek létre, melyek növelik a térség vonzerejét és bevételeit. Ezáltal nőhet a Vidék népességmegtartó ereje, ami kulcsfontosságú a város-vidék kapcsolatát tekintve. A folyamat multiplikátor hatása a természeti, társadalmi és gazdasági ágazatra is kihat, gondoljunk csak a helyi termelőkre és piacokra, az oktatási tevékenység fenntartására, illetve az együttműködésekből származó többletbevételekre.


Álmunk a Fenntartható Turizmus és az egészséges kikapcsolódás feltételeinek megteremtése, melyhez különleges adottságaink megvannak, de a megvalósításhoz hosszú távú gondolkodás és komplex látásmód szükséges. Bízunk benne, hogy klímaügynök (climate agent) csapatunk ehhez tud segítséget nyújtani kiadványával.

A kiadvány 2013 őszén lesz letölthető.

Hankó Gergely

ÖKO-Pack Nonprofit Kft.

Forrás: www.okopack.hu

Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége
1077 Budapest,Király u.93.

Szakmai honlap:  www.fatosz.eu

Turisztikai honlap: www.falusiturizmus.hu

Fotó: ÖkoPack Nonprofit Kft, www.aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán   - 25. 07. 2013 -

---------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

 A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

Vissza » Aktív-mozaik

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk