Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Ecuador - mindenki ízlésének megfelelő

Az Ecuadori Köztársaság egy dél-amerikai ország, amely északon Kolumbiával, keleten és délen Peruval, nyugaton a Csendes-óceánnal határos. Hozzá tartoznak még a Galápagos-szigetek a Csendes-óceánban, amelyek 965 km-re a kontinens partjaitól fekszenek.

Kultúra

Ecuador kultúráját meghatározza a hispán mesztic örökség, amely általában spanyol eredetű. Ezt különböző mértékben befolyásolták a különböző bennszülött indián hagyományok, néhány esetben afrikai elemekkel tarkítva. A legelső és legalapvetőbb újkori bevándorlási hullámot a spanyol gyarmatosítók jelentették Ecuadorban. A 19. században végén és a 20. század elején egy kisebb számú, európai és észak-amerikai bevándorlási hullám volt. Ecuador bennszülött közösségei különböző mértékben épültek be az ország kulturális életébe,azonban néhányuk a mai napig megőrizte a saját kulturális szokásait, első sorban az Amazonas-medence távoli vidékein.

Ecuador gazdasága exportközpontú. Nyersanyag forrásai a következők: nyersolaj, hal, rák, fa és arany. Ezen felül jelentős az országban a mezőgazdaság is: banán, virág, kávé, kakaó, trópusi gyümölcsök, pálmaolaj és rózsa.  Az ország legjelentősebb nemzeti exportja a nyersolaj.

Az UNESCO világöröksége listáján Ecuadorból két kulturális érdekű helyszín található. A Quito óvárosa és a Cuenca történelmi közpotja.

Gasztronómia

Az ecuadori konyha változatos, amely függ a tengerszinttől mért magasságtól és a mezőgazdasági viszonyoktól is. A legtöbb helyen követik a hagyományos háromfogásos étkezést: leves, fő fogás (általában rizs és valamilyen fehérje, hús vagy hal) és egy desszert vagy kávé, esetleg tea. A hegyvidéken népszerű a disznó, csirke, marha és tengerimalac, amelyet főleg rizzsel és kukoricával vagy krumplival fogyasztanak. Az óceánhoz közeli területeken népszerű a hal, a rák és az ú.n. szevicse. A szevicsét álatlában rántott, ropogós gyümölcsökkel, popcornnal vagy sültkukoricával tálalják. A mogyoró és egyéb magvak is tányérra kerülnek ezen a területen. A kókuszleves ételek is népszerűek. Gyakori a Churrasco, amely egy tipikus dél-amerikai, grillezett hús. Az Arroz con menestra y carne asada (rizs és bab grillezett marhahússal) egy hagyományos étel. Az Amazonas melletti területeken a manióka jelenti a fő ételt (ami egy kutyatejféle növény). Itt rengeteg fajta gyümölcs található: banán, kakaó bab (csokoládéhoz), mangó, stb. 

    

Földrajz és klíma

A parti síkságot és dombvidéket az Andok kettős lánca közé zárt felföldek választják el az Amazonas-medence őserdővel borított alföldjétől. Gyakori a földrengés, az Andok vonulatait számos működő vulkán koronázza. Az éghajlat elsősorban a magasság függvényében alakul. Trópusi a klíma a csendes óceáni partvidéken (23-36 C, esős időszak: december-május) és az amazóniai részen (23-26, esős időszak: januártól szeptemberig). A Sierra és Andok vidéke többnyire 13-18 C, és az esős időszak november-áprilisig tart. A Galapagos-szigetek mérsékelt klímájuk, 22-32 C.

                          

Közbiztonság

Amint az Ecuadori Nagykövetségtől megtudtuk, Ecuador egy biztonságos és barátságos ország. Az ecuadoriak őszinte emberek akik mindig szívesen segítenek turistáknak. Annak ellenére nem árt az óvakodás, főképpen a nagy városokban. Egyébként az ország maga a paradicsom azok számára, akik felfedezetlen világot akarnak feltérképezini.

Fotó: Ecuadori Nagykövetség   - 19. 11. 2012 -

Vissza » Aktív-mozaik

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk