Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Bach orgona Cegléden

 


Cegléd egyik szépséges díszének a Szabadság téren lévő s a korábbi imaház helyére 1896-ban elkészült, várkastély formájú karcsú tornyú neogótikus stílusú evangélikus templomban a gyülekezet hívei és a testvérfelekezetek tagjai, valamint az ország különböző tájairól jött érdeklődők sokasága töltötte meg a padokat május 25-én délelőttől későestig. Ugyanis ekkor tartották a kívül-belül megújult Isten hazának, valamint a felújított régi és ezen a napon átadott új orgonájának a felszentelését hálaadó Istentisztelet keretében, amit dr. Fabiny Tamás az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke és a helyi papjuk Péter Zoltán celebrált. Az Aeris Orgonakészítő Kft. által készített orgonát Finta Gergely orgonaművész az Evangélikus Hittudomány Egyetem docense vette liturgikus használatba.

Az ünnepség előtt két nappal még éjt-nappallá téve dolgoztak a Bach orgona utolsó simításain a cég munkatársai. A csendes éjszaka közepén nyilatkozó Faragó Attila orgonaépítő - ügyvezető igazgató - elmondta, hogy a kevésszámú magyar barokk orgona közül ez lesz az első, amely türingiai stílusban készült. S ennek megfelelően a hangszer természetes anyagokból, fa, kovácsoltvas és juhmappa bőr felhasználásával készült. A szekrény festését és díszítését szintén a korabeli technikának megfelelő módszerrel készült s Völgyi Dóra restaurátor keze munkáját dicséri.


A délutáni orgona-bemutatót követően este Szabó Balázs orgonaművész, a zeneakadémia és a Würzburgi főiskola, valamint Fassang László Liszt- és Príma díjas orgonaművész, a Budapesti Zeneakadémia és a Párizsi Konzervatórium professzora tartott szakmai és orgona-bemutatót és orgonahangverseny J. S. Bach alkotásaiból.

Az új orgona a Magyar Villamos Művek által kiírt pályázatból és adakozásból valósult meg. Földi László polgármester köszöntőjében ígéretet tett arra, hogy még az idén kövezéssel és aszfaltozással rendbe teszik a templom melletti kis utcát.

Az Istentiszteleten a főpap többek mellett a következőket mondta:

-A templom eredeti szépségen való helyreállítása, s a felújított régi Bakos orgona, valamint az 1700-as évek türingiai stílusában és természetes anyagokból készített türingiai orgona a templom ékessége, megjelenésében és hangzásában egyaránt. Amelyeken keresztül megszólal bennünk az Isten a zenén, a musica sacrán keresztül. A zene szerves része a kultúrának s a muzsika a profán és az egyházi lét határán mozog, ami gazdagítja az életünket, nemesíti lelkünket és erősíti a közösségi összetartozást. Az orgonák egyházi és világi célokat is szolgálnak. Az orgona hangját hallgatva az ember úgy érzi, hogy megáll az idő. Általa átéljük az időtlenség csodáját Krisztus születésétől a középkoron át, egészen napjainkig


Az AerisOrgona Kft. ügyvezető igazgatójának Faragó Attilának a közleményében olvasható: „A hangszer jelentőségét vetíti előre, hogy már átadása előtt is széleskörű érdeklődés övezte: nemcsak a hazai, de a nemzetközi szakma is figyelemmel kísérte első újépítésű saját orgonánk születését.”

Szöveg, kép: Kőhalmi DezsőNagyobb térképre váltás

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

Vissza » Aktív-mozaik

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk