Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Albánia - az ismeretlen ország

    

Albánia a Balkán-félsziget délnyugati partvidékén, az Otrantói-szorosnál elhelyezkedő ország. Területe 28 748 km², ennek 4,9%-a (1350 km²) tavak borítják. Domborzati szempontból két nagyobb tájegységre oszlik: keleten 70–120 kilométeres szélességben a nehezen járható, lánchegységi Magas-Albániára, amelynek negyvenöt csúcsa emelkedik 2000 méter fölé, illetve Észak- és Közép-Albániában a 20–50 kilométer széles tengerparti síksági Alacsony-Albániára. Az ország területének 70%-a hegyvidék, ennek tudható be, hogy Albánia átlagos tengerszint feletti magassága 708 méter. Éghajlatát az ország földrajzi elhelyezkedése és változatos domborzata határozzák meg. Az ország belső magashegyvidékeinek éghajlata kontinentális.  Az alacsonyan fekvő tengerparti sáv éghajlata mediterrán.

Albánia utazás szempontjából egy kedvező úti cél.  Gyönyörű tengerpartok, szépséges hegyvidékek és számtalan műemlékek biztosítanak a látogatónak sok változatosságot. A tenger szerelmeseinek két választás adódik, az Adria partján vagy a Jón-tenger partján nyaraljon e.

   

Albánia fővárosa Tirana, egyben a legnépesebb városa. A legfontosabb látnivalók a Szkander bég tér környékében találhatóak. Az Et’hem Bey-mecset és az Óratorony remek építmények de érdemes megtekinteni a Szkander bég lovas szobrot is. Ezeken kívül találhatunk Tirana közepén több templomot mint pl. a Szent Prokop-templomot vagy a Szűz Mária templomot.

 A legnagyobb üdülési helyeket a kiépült tengerpartokn található. Az „Albán Riviérán” kellemes üdülést garantál Durres városa de ezen kívül Vlora, Spile és Saranda is ajánlható. Albánia felfedezőknek pedig ajánlatos Dél Albánia szépségeit felfedezni egy bortúra alkalmával a Montenegró-Albán térségbe. A tenger és strandok mellett érdemes felkeresni Gjirokastra városát, amely az UNESCO-világörökség része, gyönyörű állapotban megmaradt török korabeli épületeket csodálhatunk itt meg.

   

Albánia a mediterrán klímájának köszönheti a gazdag zöldség és gyümölcs termelését. Legfontosabbnak az olajbogyó számít, amit rengeteg ételhez használnak. A húsételek között legfőképpen a szarvasmarhát, juhot és kecskét szeretik. A tengerparti üdülőhelyeken kínálnak rákot, halat és kagylókat a vendégeknek amiket számukra ízletesen készítenek el. Kedvenc italuk közé tartozik a bor meg a sör.

Érdemes Albánia festői strandokat és történelmi emlékhelyeket eredetiségükben minél hamarabb meglátogatni, míg néhány éven belül ezt maguk a turistatömegek is megteszik.

Fotó: Wikipedia   - 04. 12. 2012 -

Vissza » Aktív-mozaik

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk