Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

A Don-kanyarban jártak

A Magyar Roncskutató Egyesület 2007-ben alakult meg, s annak egyik alapító tagja Takáts László, ceglédi kertészmérnök, vele beszélgettünk munkájukról, terveikről.

- Pontosan mi az egyesület célja?

- Eminens feladatunk az első és a második világháború során lezuhant, vagy megsérült repülőgépek, továbbá a csatákban résztvett harckocsik maradványainak és egyéb katonai emlékeknek, továbbá az eltűnt pilóták nyomának felkutatása. Összegyűjtjük továbbá a nagy világégésekben katonaként szolgáló, még élő szemtanúk, illetve hozzátartozóik visszaemlékezéseit is.

- Csak Magyarország területén tevékenykednek?

- Zömében igen. De 2009-ben kutattunk a Felvidéken, tavaly a Don- kanyarban jártunk idén pedig egy lezuhant monarchiabeli repülőgép és pilóta nyomait keressük majd Olaszországban az Isonzónál. Különleges kutatást végeztünk Békéssámson mellett. Feltártuk egy a múlt század hatvanas éveiben lezuhant s NSZK-ból való turistákat vivő TAROM utasszállító gép maradványait. Szörnyű katasztrófa volt, senki sem élte túl. A baleset helyszínén, az önkormányzat egy emlékművet állított.

- Meséljen a legutóbbi, Don- kanyarban tetti útjukról.

- A kutatás vezetője Magó Károly, a szolnoki repülőmúzeum munkatársa volt s velünk tartott néhány hivatásos katona is az MH86. Szolnok Helikopter Bázis állományából. A munkánkhoz rengeteg segítséget kaptunk az orosz roncskutatóktól, akinek kollégáit 2011-ben mi gardíroztunk a Balaton térségében végzett feltárásaik során. Különösen sok köszönettel tartozunk Vitaly Latartsev, Borisz Davidov uraknak és az orosz Don Kutatócsoportnak.

Utunk apropóját a doni harcok és áttörés 70. évfordulója adta, továbbá az, hogy -ezen az a környéken zuhant le 1942. augusztus 20-án repülőgépével a kormányzó fia, Horthy István. Elsőrendű célként tűztük ki a tragikus baleset helyszínének pontos behatárolását, feltárását és a 2. magyar hadsereg parancsnoksága szomszédságában lévő ilovszkojei repülőtér megkeresését és felmérését. Nagy izgalommal és sok előmunkálattal készültünk az útra, hiszen 1943 óta nem jártak magyarok ezen a vidéken!

A héttagú expedíciónk 2012. augusztus 13-án érkezett meg Oroszországba Alexejevkába, ami 2000 kilométer távolságra fekszik Ceglédtől.

- Milyen eredménnyel jártak?

- Nem várt nagy sikert hozott a munkánk! A kutatás során az ottani hatóságok engedélyével és az ő roncskutatóik hathatós segítségével beazonosítottuk s feltártuk Horthy István repülőgépe lezuhanásának pontos helyszínét. Többszáz tárgyi bizonyítékot találtunk, igazolva a katasztrófa helyének valódiságát. Rátaláltunk Horthy István Reggiane 2000 Héjja típusú repülőgépének maradványaira. Arra is leltünk bizonyítékot, hogy valóban ő ült a gépben, ugyanis a terep ötven centi mély felásása és átszitálása során előkerültek az ő egyedi szolgálati pisztolyának a szétrobbant töltényhüvelyei és a tárnak egy darabja.

A közelben beazonosítottuk a magyar alakulatok által, Horthy István tiszteletére 1942-ben emelt emlékmű maradványait is, amit idén szeretnénk – orosz kezdeményezésre - ismét felállítani.

Kint tartózkodásunk idején beazonosítottuk és felmértük az ilovszkojei magyar tábori repülőtereket is. Megtaláltuk a maradványait a repülőgépállásoknak s a kiszolgáló személyzet elhelyezésére szolgáló barakkoknak. A detektoros átkutatás során itt is rengeteg tárgyi emléket találtunk. A legkülönlegesebb lelet egy Breda típusú repülőgép-fedélzeti fegyver csöve, zárszerkezete és lőszeradagolója volt. Ebből tudtommal mindössze még egy található a világon, egy olaszországi múzeumban.

- Másfélé is megfordultak útjuk során?

- Bejártuk az 1943. január 15-e és 21-e között zajlott szovjet bekerítő hadműveletből kitörő magyar katonák harcának útvonalát, amely Ilovszkoje falu s Bugyeníj város között zajlott. Erről kevés dokumentáció maradt fönt. A visszaemlékezésekből tudjuk, hogy valószínűleg több tízezer magyar katona életét mentette meg egy körülbelül kétezer fős alakulat Csukás Kálmán alezredes repülőtér-parancsnok vezetésével, akik több napig visszatartották a Vörös Hadsereg gyűrűjének bezárulását. A hős alezredes a podszerednyei híd mellett vesztette el az életét. Ez a környék kiemelt jelentőségű kegyeleti terület s így itt nem kutathattunk.

Megfordultunk a frontvonal mögött 70 kilométerre lévő hadsereg-főparancsnokságon, Alekszejevkában, valamint jártunk a Don-kanyarban az urivi és a korotajaki hídfőknél.

Urivban is kutatásokat folytattunk. Megtaláltuk a Debreceni Boszorkány Bombázószázad parancsnokának Mocsáry István őrnagynak az 1944. augusztus 14-én lelőtt Caproni Ca-135 típusú bombázógépének maradványait.

Ellátogattunk a Boldirevkán lévő magyar katonai temetőbe, ahol még cirill betűs koszorúkat is láttunk. Tanulhatnánk megbocsátást az oroszoktól! Végezetül két napig bújtuk Voronyezsben, a múzeumban a második világháborús magyar emlékeket.

- Hol olvashatunk a kutatásai eredményeiről s láthatunk valamennyit a feltárásaik során talált leletekből Magyarországon?

- A kutatási anyag feldolgozása még folyik. Több részlet olvasható az eredményeinkről a HM honlapján és repülős magazinok oldalain. A tárgyi leletek egy részét orosz múzeumok részére ajánlottuk fel. Reményeink szerint a Zrínyi Médiának forgatott dokumentum anyag is hamarosan látható lesz. A Horthy gép maradványait február 14-én adják át ünnepélyes keretek között az oroszok a repülőmúzeum részére.

Kőhalmi Dezső


A Magyar Roncskutatók Egyesülete köszönetet mond a 2012-ben a Don- kanyarban végzett kutatásaik szponzorálásáért a következőknek:

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Ecseri Ferenc Cegléd, Horváth József Cegléd, Kerényi János a Bács- Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetője, Mazda Zakar Kft. Zakar József Cegléd, MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Szeleczky László a Komondor Hungary Kft. ügyvezető igazgatója Cegléd, Repart Stúdió, Szabó József Szigetszentmiklós város polgármestere, Repart Stúdió.  

 - 02. 02. 2013 -

Vissza » Aktív-mozaik

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk